DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
KANDIDAT ZA MINISTRA
 
Račić: Ako se imovina ne proda, onda trebamo masivne rezove
Autor/izvor: SEEbiz / tportal
Datum objave: 18.01.2016. - 21:02:20
ZAGREB - Jedan od kandidata za ministra gospodarstva Milan A. Račić kaže kako je preko dvadeset godina vodio velike firme te stekao bogato iskustvo.

- Naši problemi nisu toliko specifični. Ovdje živim skoro deset godina i u glavi imam ideju o tome što bih napravio. U Mostu su me pitali što bi i kako napravili, rekao je Račić za tportal

Pojašnjava kako je prilikom vođenja velike kompanije ili države važno brzo reagirati, stoga je on napravio svoj program i javno ga objavio. Dodaje da je važno da Ministarstvo dobije najbolji mogući čovjek, zbog čega bi mu bilo drago da i ostali kandidati objave svoje planove. 

- Prvi bih rekao da neću biti ministar ako vidim boljeg čovjeka, nekoga tko će stvoriti budućnost za mene i moju djecu, kaže.  

Program bazira na ljudima i resursima. Napominje kako je imao dobra iskustva sa zaposlenicima u javnom sektoru, ali i da postoji prostor za napredak. 

- One najbolje moramo nagraditi, a oni koji imaju talent za nešto drugo morali bi pronaći mjesto na kojem mogu iskoristiti taj talent. Važna je i komunikacija koja mora biti direktna, a ljudima treba reći što je problem i što treba popraviti, rekao je. 

Druga važna stavka su državni resursi. Račić smatra da treba odabrati tvrtke koje su zaista važne dok ostale treba prodati i to preko inicijalnih javnih ponuda dionica kako bi građani mogli sudjelovati u privatizacijama. 

- Ako bi građani sudjelovali u privatizacijama, onda ne bi mogli reći da se osjećaju prevarenima, a ako ne žele sudjelovati, onda neće moći ni prigovarati. Ako se imovina ne proda, onda trebamo raditi masivne rezove. Nama je problem to što smo i bogati i siromašni, što smo hrabri i bojimo se, bi i ne bi i tako već dvadeset godina, rekao je. 

Račić napominje kako je proveo brojne američke kompanije kroz restrukturiranja. Opisuje to kao 'prolazak kroz minsko polje dok se puca sa svih strana'. Kaže pak da Hrvatska nije u minskom polju, ali pleše oko njega i kad-tad ćemo stati na minu. 

- Kada sam odrastao, roditelji su mi rekli da budem najbolji što mogu biti. Svojoj djeci to ne mogu reći, mogu im reći da je važno u kojoj su stranci, da je važno da dobiju neki bezvezni posao i tako godinama. To nije život, zaključio je Račić. 

Inače, Račić je jedan od nekoliko Mostovih kandidata za ministra gospodarstva. U Mostu nisu potvrdili niti demantiraju da je on njihov kandidat za ministra.