SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRILIKE
 
Pusić: Hrvatski će brodograditelji imati priliku u Brazilu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 24.02.2015. - 13:19:06
BRAZILIJA - Brazil bi mogao u hrvatskim brodogradilištima graditi brodove i dijelove za plinske i naftne platforme, najavila je ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić u Braziliji nakon razgovora sa Sergiom Daneseom, zamjenikom ministra vanjskih poslova.
Za Hrvatsku su zanimljivi, rekla je, "projekt izgradnje brodova za Brazil u hrvatskim brodogradilištima i potencijalna izgradnja dijelova za brazilske platforme za istraživanje plina i nafte u moru".

Dogovorena je i završna verzija Memoranduma o razumijevanju, kao i preuzimanje aktivne uloge za realizaciju toga projekta na razini zamjenika ministara vanjskih poslova, kaže se u priopćenju ministarstva.

To znači, rekla je Pusić, da bi hrvatski brodograditelji došli u Brazil ne samo na potpisivanje općeg okvira suradnje u brodogradnji kroz Memorandum o razumijevanju, nego i na konkretne razgovore s potencijalnim brazilskim naručiteljima, brodarima.

"Brazil do 2020. planira izgraditi oko 500 brodova. To ne može sam i zato su mu hrvatski brodograditelji posebno zanimljivi", rekla je Pusić.

S brazilskim ministrom obrane Jacquesom Wagnerom Vesna Pusić je razgovarala o mogućnostima treninga pilota helikoptera u Hrvatskoj i mogućoj suradnji u treningu za mirovne misije UN-a, s obzirom na to da u Brazilu postoji centar za trening vojnika za mirovne misije.

Dvoje dužnosnika razgovaralo je i o prezentaciji hrvatske vojne industrije u travnju na velikom sajmu vojne industrije u Brazilu, te o mogućnosti da se za brazilske potrebe uniforme šivaju u Hrvatskoj. U hrvatskome je izaslanstvu i general Milan Knežević, član uprave državne tvrtke za uvoz i izvoz oružja RH Alana.

Ministrica vanjskih poslova Pusić boravit će u utorak i srijedu u službenom posjetu Kolumbiji i ondje se sastati s Juanom Carlosom Pinzonom Buenom, kolumbijskim ministrom obrane i Jimmyem Chamorrom, senatorom i predsjednikom Odbora za vanjske odnose kolumbijskoga Senata, a predviđeno je i potpisivanje Sporazuma o suradnji na području protuminskog djelovanja i humanitarnog razminiranja jer Hrvatska još od 2009. u Kolumbiji sudjeluje u projektima humanitarnog razminiranja uz potporu MVEP-a.