DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REFERENDUM
 
Protivnici skupili potpise: Referendum za OI u Budimpešti
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 17.02.2017. - 19:08:38
BUDIMPEŠTA - Protivnici kandidature Budimpešte za domaćina Olimpijskih igara 2024. godine objavili su da su sakupili više nego dovoljno potpisa za održavanje gradskog referenduma o povlačenju kandidature.

Organizacija mladih mađarskih aktivista "Momentum" sakupila je 266,151 potpis za održavanje referenduma, što je daleko više od potrebnih 138.000 potpisa. Aktivisti su tijekom kampanje ukazivali na cijenu organizacije OI, ali i na rizike za korupciju.

"Posljednjih 30 dana jedno su od najljepših razdoblja u povijesti demokracije u Budimpešti," kazao je pokretača akcije Andras Fekete-Gyor.

Gradski Ured za izbore sada će provjeriti valjanost potpisa i nakon toga raspisati referendum, a predloženo pitanje na referendumu bit će: "Slažete li se s idejom da Budimpešta povuče kandidaturu za organizaciju Olimpijskih i Paraolimpijskih igara 2024. godine."

Nekoliko dana prije početka akcije prikupljanja potpisa, gradonačelnik Budimpešte Istvan Tarlos je istaknuo kako se nema smisla zalagati protiv organizacije OI.

"Tko voli Budimpeštu neće potpisati za taj referendum. Nema smisla zalagati se protiv organizacije Olimpijskih igara" kazao je tada Tarlos, ali i dodao kako će razmotriti mogućnost povlačenja kandidature ako dovoljno ljudi podrži referendum.

Budimpešta nikad nije bila domaćin OI, a predloženi proračun je 3,5 milijardi dolara. Međutim, nagađa se kako bi proračun mogao narasti jer glavni grad Mađarske mora, za razliku od ostalih kandidata, izgraditi mnogo sportskih objekata, uključujući i Olimpijski stadion.

Pored Budimpešte kandidati za domaćinstvo OI 2024. su Los Angeles i Pariz. Los Angeles je bio domaćin Igara 1932 i 1984., a predstavljeni proračun projekta Igara je 5.3 milijarde dolara. Pariz je bio domaćinom Igara davnih 1900. i 1924. godine, a proračun Igara je čak 6.2 milijarde dolara, što je najviše od svih kandidata.

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) će domaćina OI objaviti 13. rujna u Limi.