SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
NEZADOVOLJSTVO
 
Prosvjed azilanata u hotelu Porin zbog loših uvjeta
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 26.04.2016. - 11:08:37
ZAGREB - U hotelu Porin, koji je preobražen u prihvatilište za izbjeglice u zagrebačkim Dugavama, u utorak su prosvjedovali tražitelji azila.
Ondje je, podsjetimo, smješteno više od 300 ljudi, u neadekvatnim uvjetima. Ono što pogađa najveći broj njih jest neadekvatna prehrana, u potpunosti neprilagođena njihovim navikama.

Organizacija Are You Syrious im pokušava dostaviti hranu, ali su zaštitari do te mjere bili neprijateljski nastrojeni prema njima da su jednog volontera prošlog tjedna gurnuli po stubama, pri čemu se on ozlijedio. Osim hrane, koja za razliku od one u Porinu, odgovara prehrambenim navikama ljudi s Bliskog Istoka, volonter je donosio i igračke za djecu. To je zgrozilo azilante.

Pritom se na njihove prigovore zbog hrane odgovara krajnje otresito. Izbjeglice su nam rekle da im je jedan član osoblja kazao: "Ako vam se ne sviđa, budite gladni".

Medicinska skrb im je nedostupna, požalili su se.

Osim toga, u Porinu ima ih bolesnih ljudi, trudnica, djece - nemaju dostupnog stomatologa ili ginekologa, niti kakvu adekvatnu medicinsku pomoć - bez zdravstvenog osiguranja, naime, izbjeglice su prisiljene plaćati privatne liječnike, što im je u potpunosti nemoguće.

Naime, s 300 kuna pomoći mjesečno, jedva si mogu priuštiti išta, a bez identifikacijskih isprava, nisu u stanju niti ostvariti pravo na besplatan javni prijevoz, pa i to moraju platiti.

Obrazovanje djece, ali i odraslih je također problem, jer zemlje u kojima traže zaštitu, uključujući Hrvatsku, traže učenje zemlje domaćina, a gotovo nitko im ne pruža edukaciju. Stanovnicima Porina je, primjerice, jednom tjedno omogućen tečaj hrvatskog na sat vremena, što je premalo.

Foto: Natasa Vidakovic / Twitter