SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INFLACIJA
 
Prosječna godišnja stopa inflacije u 2012. 3,4 posto, ove godine slična stopa
Autor/izvor: RBA analize
Datum objave: 16.01.2013. - 11:02:23
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, potrošačke su cijene u prosincu zabilježile rast od 4,7% na godišnjoj razini, što je nešto veća stopa rasta od one zabilježene u studenom (4,4%).
Rast cijena na godišnjoj razini predvode cijene energije i prehrane. U odnosu na studeni, potrošačke su cijene ostvarile minimalan pad od 0,1 posto.

Prosječna godišnja stopa rasta potrošačkih cijena u 2012. iznosila je 3,4%, u usporedbi s 2,3% u 2011. U 2012. rastu cijena najviše su pridonijele cijene prehrane i energije. Ako iz indeksa potrošačkih cijena isključimo spomenute dvije kategorije, čiji je udio u strukturi potrošačkih cijena nešto ispod 50%, cijene su porasle u prosjeku za 1% u odnosu na 2011.

U 2012. godini inflatorne su pritiske stvarali rast porezne presije (povećanje stope PDV-a), rast administrativno utvrđenih cijena (rast cijena električne energije i plina) te vremenske nepogode, odnosno suša, koja je povećala cijene hrane. S druge strane u uvjetima produljene recesije pritisak s potražnje strane izostaje.

Cijene prehrane porasle su za prosječno 3,9% na godišnjoj razini, na što je najviše utjecao rast cijena mesa za 5,9%, a visoke stope rasta zabilježile su i cijene voća i povrća (8,5%, odnosno 5,5%). Cijene u kategoriji Stanovanje, voda, energija, plin i druga goriva više su u prosjeku za 10,5%, pri čemu su cijene električne energije više za 16,4%, plina za 21,3%, a tekućih goriva za 12,7 posto.

Ove godine očekujemo sličnu stopu rasta potrošačkih cijena kao i 2012. U prvom dijelu godine uz bazni učinak (rast cijena električne energije i plina dogodio se u svibnju 2012, a prehrambenih proizvoda u ljetnim mjesecima), inflatorne pritiske stvarat će ukidanje nulte stope PDV-a, povećanje trošarina na duhanske proizvode i više cijene grijanja. Cijene sirove nafte na svjetskim su tržištima razmjerno stabilne, a njihov značajniji rast ne očekujemo u ovoj godini, no zbog snažnog utjecaja geopolitičkih kretanja na cijene nafte, njihovo kretanje ostaje neizvjesno.