SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ISTRAGA
 
Proširena istraga protiv Haradinaja sa novim dokazima
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 11.01.2017. - 15:36:20
BEOGRAD - Tužilaštvo za ratne zločine je Ministarstvu pravde Srbije dostavilo naredbu o proširenju istrage protiv Ramuša Haradinaja, sa novim dokazima. Do kraja ove nedelje naredba će biti prevedena i prosleđena Francuskoj radi odluke o zahtevu Srbije za izručenje Haradinaja, rečeno je "Tanjugu" u Ministarstvu pravde.

Ministarstvo pravde je juče prosledilo zahtev za izručenje Haradinaja Francuskoj, uz prateću dokumentaciju o istrazi za zločine za koje se sumnjiči. Ta istraga je pokrenuta 2004. godine.

Naredba o proširenju istrage se odnosi na dela koja nisu bila obuhvaćena istragom vođenom protiv Haradinaja od 2004. godine, na osnovu koje je raspisana poternica protiv njega.

Srbija traži Haradinaja za krivična dela koja nisu bila obuhvaćena optužnicom Haškog tribunala, po kojoj je pravosnažno oslobođen.

Srpski pravosudni organi tvrde da poseduju nove dokaze, koji nisu bili predstavljeni u Hagu.

Haradinaj je prošle srede lišen slobode na aerodromu "Bazel-Miluz" na francuskoj strani, na osnovu poternice koju je Srbija za njim raspisala 2004. godine i nalazi se u pritvoru.

Srbija ga traži zbog sumnje da je na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine počinio zločine koji nisu bili obuhvaćeni optužnicom Haškog tribunala, po kojoj je pravosnažno oslobođen.

U pitanju su ratni zločini protiv civilnog stanovništva u zoni odgovornosti Dukađini 1998. i 1999. godine.

Protiv Haradinaja nije podignuta optužnica već je taj predmet i dalje u fazi istrage, potvrđeno je Tanjugu u Tužilaštvu.

Francuski sud nema rok za odlučivanje o zamolnici za izručenje Haradinaja. Međutim, zahtev mora da stigne u roku od 18 dana posle hapšenja, odnosno 4. januara.

Taj sud će ispitivati ispunjenost uslova za izručenje Haradinaja na osnovu dokumentacije i dokaza koji su mu već prosleđeni i onih koji bi trebalo da budu poslati do kraja ove nedelje.