GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Proizvodnja namještaja rasla više od 8 posto

Proizvodnja namještaja rasla više od 8 posto
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.01.2020 / 11:23
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na najvećem i najznačajnijem europskom sajmu namještaja u Europi, IMM Kӧln, koji traje od 13. do 19. siječnja, ove godine nastupaju četiri hrvatske tvrtke: Spin Valis, Prostoria, Mundus Viridis i Modul.

IMM definira i diktira buduće trendove uređenja interijera, stoga ne čudi interes domaćih kompanija. Ivić Pašalić, predsjednik nadzornog odbora Mundus Viridisa, pojašnjava kako unatrag nepune dvije godine rade na razvoju proizvodnje dizajnerskog namještaja od masiva pod brandom Milla & Milli te na razvoju projekata opremanja.

„To su dvije nove razvojne niše tvrtke Mundus Viridis, a strateški cilj nam je u narednih pet do sedam godina osigurati da proizvodnja dizajnerskog namještaja od masiva i poslovi opremanja postanu naš core business. Izlaganje na sajmovima kao što je IMM je nužno kako bi naš brand dizajnerskog namještaja Milla&Milli predstavili međunarodnim kupcima, posebno zato jer se radi o proizvodima visokog cjenovnog razreda, sa visokom dodanom vrijednošću", ističe Pašalić, dodajući da su iznimno zadovoljni dosadašnjim razvojem branda i suradnjom s domaćim dizajnerima.

Naglašava da su troškovi ovakvih sajmova vrlo visoki, pogotovo u fazi razvoja i izgradnje branda i izgradnje pozicije na tržištu. „Nažalost kod nas nema sustavnih i ozbiljnih potpora za ovakve projekte. Državni dužnosnici vrlo često načelno govore o važnosti dizajna u proizvodnji namještaja, visokim dodanim vrijednostima kao ključnom cilju kod te proizvodnje, no istodobno ne postoje nikakve sustavne potpore za tako važne ciljeve. Jedina iznimka je HGK, koja podupire proizvođače pri izlaganju na sajmovima", kazao je Pašalić i poručio da razvoj kvalitetnih, prepoznatljivih i skupih dizajnerskih proizvoda mora biti strateški cilj Hrvatske.

„Ako želimo smanjiti izvoz poluproizvoda i drvne građe, onda se moraju donijeti dugoročne i održive mjere potpore proizvođačima koji se ohrabre za razvoj i investiranje u proizvodnju kvalitetnog, lijepog i skupog namještaja", zaključuje.

A da Pašalićev apel za sustavan pristup razvoju industrije namještaja itekako ima smisla pokazuju i brojke. Naime, u prvih devet mjeseci 2019. izvezli smo namještaja u vrijednosti 206 milijuna eura, što je pad od 6 posto u odnosu na isto razdoblje u 2018. kada smo izvezli namještaja za 220 milijuna eura. S druge strane, uvoz je u istom periodu rastao za 8 posto (s 283 na 306 milijuna eura). Dobra vijest je da proizvodnja namještaja bilježi značajan rast od za 8,1 posto u razdoblju od siječnja do studenog prošle godine.

I Prostoria će u Kӧlnu predstaviti dizajn svojih novih proizvoda među kojima se ističu atraktivne modularne sofe Absent i After. Direktor tvrtke Tomislav Knezović ističe da se radi o dizajnu namještaja koji postaje dijelom arhitekture.

„Radikalno jednostavan i čist dizajn ovih proizvoda ih čini idealnim za opremanje većih prostora", naglašava Knezović, uz napomenu da je namještaj iz Prostorije danas dostupan u 60 zemalja i 890 prestižnih trgovina diljem svijeta.

Inače, na ovogodišnjem IMM-u izlaže 355 tvrtki, sajam je prošle godine zabilježio preko 150.000 posjetitelja, a očekuje se da će ove godine premašiti tu brojku.

Tagovi: namještaj, proizvodnja namještaja, Ivić Pašalić, Mundus Viridis, Tomislav Knezović, Prostoria
PROČITAJ I OVO
Radnicima Luke Zadar povećane plaće
ANEKS
Radnicima Luke Zadar povećane plaće
ZADAR - Potpisivanjem aneksa kolektivnog ugovora u petak je postignut dogovor između Sindikata prometa i veza Hrvatske i Uprave Luke Zadar d.d., kojim su plaće radnika Luke povećane za 150 eura i dodatnih 50 eura od rujna.
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
POTEZI
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
PODGORICA - Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila je i pismo namjere da želi da kupi 200 hiljada kvadrata u toj opštini, gdje bi otvorila logistički centar, saopštio je predsjednik te lokalne samouprave Mihailo Asanović.
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
REZOVI
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
NEW YORK - Nike će otpustiti oko 740 zaposlenika u svom svjetskom sjedištu u Oregonu, pokazalo je pismo u petak, dok vrhunski proizvođač sportske odjeće želi obuzdati troškove nakon upozorenja o padu prihoda u prvoj polovici fiskalne 2025. godine.
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
STRATEŠKI
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
MILANO - Upravni odbor Generalija, na sastanku kojim je predsjedao Andrea Sironi, odobrio je novu organizacijsku strukturu koja odražava glavne aktivnosti Grupacije, kako je predložio CEO Grupacije, Philippe Donnet.
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE