SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KAVA
 
Proizvodnja kave blizu rekorda
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 20.08.2014. - 13:16:55
LONDON - Unatoč odstupanjima iz godine u godinu, trend proizvodnje kave ukazuje na stabilan rast, pokazuju rezultati istraživanja Worldwatch Instituta. Proizvodnja kave je u sezoni 2013.-2014. dosegnula nešto više od devet milijuna tona i blizu je rekordne razine.
Velika većina proizvedene kave namijenjena je izvozu. Glavne izvoznice su države u razvoju, kao što su Brazil, Vijetnam i Kolumbija. Glavni potrošači su razvijene države, među njima i članice EU-a, koje upotrebljavaju gotovo trećinu kave u svijetu, SAD te Brazil.

Najviše kave proizvodi se u Južnoj Americi, što čini 45 posto cjelokupne svjetske proizvodnje. Slijedi Azija s 30-postotnim udjelom, Srednja Amerika s 13-postotnim udjelom i Afrika s 11-postotnim udjelom. Proizvodnja je najviše ojačala u Aziji, gdje se prije samo pola stoljeća proizvodilo svega pet posto kave na svijetu.

Cijene kave se uvelike razlikuju, postavljaju se na burzama u New Yorku i Londonu, također daleko od država gdje kava raste. Budući da je proizvedena kava ovisna o sirovini, velika razlika u cijenama destabiliziraju njihovo gospodarstvo.

Iznimna razlika u cijenama kave ugrožavaju opstanak manjih proizvođača, zaključio je Michael Renner, autor ovotjednog objavljenog istraživanja. Prema njegovim podacima, kavu uzgaja oko 25 milijuna ljudi, a mnogi među njima su manji proizvođači, gdje je dobit znatno niža od onih one koje ostvaruju proizvođači, distributeri, trgovci i ulagači.

Veliki problem su i socijalni i okolišni uvjeti proizvodnje kave koje se razlikuju od države do države. U nekim su zemljama radnici potpuno obespravljeni, a u nekima rade čak i djeca. U pojedinim državama radi uzgoja kave upotrebljavaju i petrokemične proizvode, smanjuju šume i uništavaju biološku raznolikost.