SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROGRAM
 
Program Čačićeve stranke: Oštri rezovi, reforma javne uprave i brza privatizacija
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji.hr
Datum objave: 31.05.2014. - 09:40:00
Zadnja izmjena: 31.05.2014. - 12:30:18
ZAGREB - Dok čeka odluku o puštanju na slobodu, bivši čelnik HNS-a Radimir Čačić priprema se za povratak na hrvatsku političku scenu u velikom stilu.
Čačić, kažu Jutarnjem listu njegovi bliski suradnici, u Valturi upravo dovršava ekonomski program za svoju novu stranku. U tome mu pomaže nekoliko uglednih stručnjaka, s čijim imenima zasad ne izlaze. Novi reformisti će, uvjeren je nekadašnji prvi potpredsjednik Milanovićeve Vlade, biti pravo osvježenje, a budu li participirali u vlasti i provodili svoj program, koji bi trebao biti gotov tijekom lipnja, uspjet će izvući Hrvatsku iz krize kojoj se još ne nazire kraj.

“Hrvatska je iscrpljena dugotrajnom krizom, nedostatkom hrabrosti i odlučnosti u donošenju odluka i provođenju reformi, obećanjima bez pokrića i vječitim sukobima na ispraznim ideološkim temama. Dok zapadne demokracije grabe naprijed i nude praktična rješenja za izlazak iz krize i gospodarski napredak, stranke u Hrvatskoj, gotovo bez izuzetka, sadržaj svog djelovanja nalaze u sukobljavanju na ideološkim temama”, zapisao je Čačić u smjernicama programa Narodne stranke - reformista, koja (zasad) okuplja nezadovoljnike iz HNS-ovih redova.

Što Čačić nudi kao alternativu? Ako je suditi po glavnim smjernicama njegova programa koje su u posjedu Jutarnjeg, program reformista u najkraćim bi se crtama mogao opisati kao - radikalno reformski. Reforme su, tvrde reformisti, jedini način da Hrvatska prestane tapkati na mjestu i pomakne se s mrtve točke.

- Glavne reformske poteze treba provesti u prvih sto dana nove Vlade. U tom razdoblju Vlada mora pokazati odlučnost, koja je bitna kako zbog domaće javnosti, tako i zbog kreditora - objašnjava nam jedan blizak Čačićev suradnik.

“Povratak na nadiđene ideološke sukobe frustrirajući je alibi za nedostatak znanja, kompetencije i bilo kakve ideje o tome što valja učiniti u ključnim područjima kako bi se zemlja izvukla iz depresije i krenula putem rasta i optimizma, putem kojim idu moderne europske zemlje”, piše u Čačićevoj reformskoj platformi. Jedan od najznačajnijih poteza koje bi njegova stranka napravila tiče se teritorijalnog preustroja. Hrvatskoj, smatraju “čačićevci”, nije potrebna 21 županija i 556 gradova i općina, jer takav ustroj u velikoj mjeri koči donošenje odluka i razvoj zemlje, a ne mogu ga financirati ni mnogo bogatiji od nas. Umjesto toga, zemlju treba podijeliti na sedam regija. Njih pet vezalo bi se uz tradicionalna makroregionalna središta - Zagreb, Varaždin, Osijek, Rijeku i Split, a status regije, ponajprije zbog povijesnih razloga, imali bi još Istra i Međimurje. Radikalna reforma trebala bi zahvatiti i lokalnu samoupravu: umjesto 128 gradova i 428 općina, Hrvatskoj bi bilo dovoljno da ima stotinjak gradova i općina. Otprilike kao što je imala do 1993. godine. Naravno, ako općina koja je održiva želi opstati, to bi joj se i omogućilo, ali uz uvjet da vlast u njoj bude organizirana na volonterskoj osnovi. Inače, slični su prijedlozi teritorijalnog preustroja još prije nekoliko godina dolazili iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Reformisti žele i reformu javne uprave. Odlaskom dijela starih i dovođenjem novih kadrova poboljšali bi kadrovsku strukturu državne uprave.

Promjene su, smatraju, nužne i u segmentu upravljanja državnom imovinom, i to u obliku ubrzanja privatizacije i osnivanja nekretninskog fonda od državnih nekretnina koje se ne koriste. Trebalo bi pojačati i korištenje javno-privatnog partnerstva (JPP) za gradnju društvene infrastrukture, te monetizirati autoceste.

Velika očekivanja Čačić i dalje ima od energetike, na čemu je posebno inzistirao dok je još sjedio u Milanovićevoj Vladi. Posebno je važan projekt Zagreb na Savi, koji u sebi objedinjuje kako energetiku, tako i promet, urbanizam i zaštitu od poplava. Ovo posljednje važno je i za razvoj poljoprivrede u kojoj je neophodno, uvjeren je Čačić, provesti projekte navodnjavanja i okrupniti zemljišta.

Puno nade Radimir Čačić polaže i u industriju. Hrvatska ima velik potencijal za razvoj radno-intenzivnih industrijskih grana, poput tekstilne, kožarske, drvne i metalne industrije, u kojima ima i jaku tradiciju. S druge strane, razvoj prehrambene industrije trebalo bi uvezati s turizmom i tako osigurati tržište. Sve bi to za posljedicu imalo smanjenje broja nezaposlenih. Na kraju, reforma je, smatra Čačić, potrebna i obrazovnom sustavu, koji bi trebalo povezati s potrebama gospodarstva.