SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTA
 
Produženje OPEC-ovog dogovora ovisit će o razinama rezervi
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 22.04.2019. - 15:01:04
BAKU – Geopolitički faktori i obujam smanjenja komercijalnih rezervi nafte mogu utjecati na donošenje odluke Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) o ograničavanju proizvodnje nafte u lipnju, izjavio je danas azerbejdžanski ministar za energetiku Parviz Šabazov.

„Razina cijena nafte je trenutno zadovoljavajući, a usvajanje nove odluke o smanjenju proizvodnje nafte na sastanku članica OPEC-a u lipnju osivisit će o nekoliko geopolitičkih faktora i obujma smanjenja komercijalnih rezervi nafte", rekao je ministar, a prenosi ruska agencija Tass.

Azerbejdžanski ministar je naglasio da se očekuje rast komercijalnih rezervi nafte u zemljama članicama Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) u 2019.

„Suradnja između zemalja koje proizvode naftu je od velikog značaja za očuvanje stabilnosti na tržištu nafte uslijed geopolitičke neizvesnosti u svijetu", poručio je Šabazov.

Članice i nečlanice OPEC-a su 7.prosinca prošle godine produžile važenje sporazuma potpisanog krajem 2017. godine o smanjenju dnevne proizvodnje nafte za 1,2 milijuna barela, radi podrške cijenama „crnog zlata".