DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ČELIK
 
Problemi za BiH: EU produžuje restrikcije na uvoz čelika do 2021. godine
Autor/izvor: SEEbiz / indikator.ba
Datum objave: 08.01.2019. - 09:11:03
SARAJEVO - Evropska komisija je potvrdila da je u petak obavijestila Svjetsku trgovinsku organizaciju o svojoj namjeri da uvede trajna ograničenja na uvoz čelika do 16. jula 2021. godine.

Nakon uvođenja viših tarifa na uvoz čelika i aluminija u Sjedinjenim Državama prošle godine, Evropska unija je također odlučila povećati carine na brojne proizvode od čelika, za koje se očekuje da će je zaštititi od trgovinske diverzije izazvane američkim mjerama.

Nakon interne istrage, Evropska komisija je nametnula privremena ograničenja na uvoz čelika za period od dvjesto dana, što je krajnji rok koji se završava početkom ove godine. EK sada smatra da bi restriktivne mjere trebale biti provedene do 16. jula 2021. godine.

Nova pravila će se važiti "erga omnes", odnosno na uvoz iz svih sredina i odnose se na 26 kategorija proizvoda od čelika.

Na uvoz ovih proizvoda od čelika primjenjivat će se carina od 25% nakon što zemlja uvoznica postigne stopu "tradicionalnog protoka". Tradicionalni tokovi uvoza iz određene zemlje u EU izračunavaju se na osnovu prosjeka uvoza iz posljednje tri godine.

BiH je već upozorila da će njena industrija čelika biti teško pogođena takvim ograničenjima, a ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa tim povodom bio je i u posjeti Briselu.

Evropska komisija je objasnila kroz izjavu da će glavni dobavljači čelika primati "individualne kvote" na osnovu svog "istorijskog uvoza", ali bez detalja o tome o kojim zemljama se radi.

Predložene kvote bi sada trebale biti odobrene od zemalja članica EU do sredine ovog mjeseca. Ako bude usvojene, onr će stupiti na snagu početkom februara, izvještava Indikator.ba.