DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SRBIJA-KOSOVO
 
Privredna komora Srbije će imati stalnog predstavnika na Kosovu
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 10.05.2015. - 11:40:03

GRAČANICA - Više od 70 vodećih srpskih i kosovskih privrednika sastali su se danas prvi put u organizaciji Privredne komore Srbije (PKS) i Privredne komore Kosova (PKK), u Gračanici, gde su poručili da grade mostove saradnje.

Biznis forum su, u prisustvu ministra privrede Srbije Željka Sertića, otvorili predsednik PKS Marko Čadež i predsednik Privredne komore Kosova Safet Gerxhaliu.

Gerxhaliu je poručio da privrednici ovako grade mostove saradnje i da se skup baš održava na Dan Evrope. „Budćnost ove regije je u ekonomskoj saradnji, samo orijetacija prema zajedničkim interesima može dovesti do razvoja ovog regiona", istakao je on, dodajući da privrednici tako doprinose briselskom dijalogu srpskih i kosovskih predstavnika.

Prema njegovim rečima, možemo dostići socijalni mir i poboljšati naš ugled poslovnom saradnju, s obzirom da biznis nalazi svoje kanale i prodire u sve pore društva.

On je kazao da bi srpske i kosovske firme mogle zajedno da nastupe i na treća tražišta.

„Poklonimo Balkanu budućost preko ekonomske saradnje i tako što ćemo pružiti ruku jedni drugima", poručio je Grdžaliju i izrazio očekivanje da će danas biti potpisani novi ugovori.

Čadež je poručio da ovaj region treba da bude prepoznatljiv po ekonomskoj saradnji, a ne po sukobima, čemu svakako doprinose ovakvi skupovi.

„Pokušavamo da nađemo rešenja za svakodnevne probleme sa kojima se prvirednici suočavaju. Želimo da kažemo da je svaki kontakt veliki plus za obe ekonomije i čitav region", istakao je Čadež.

On je kazao nema smisla da ne zarađumo zajedno i ne otvaramo zajedno nova radna mesta, kao ida ovaj region ima 30 miliona potrošača i da zajedno treba da budemo spremni za evropsko tržište od 500 miliona potrošača.

Čadež je dodao da nam je zato potrebna stabilnost i razuman politički okvir, kao i da principi i običaji u poslovnom svetu mogu mnogo da pomognu u osnosima političke normalizacije.

Biznis je, kako je rekao, polje života u kojem ne mora jedna strana nešto da izgubi da bi druga dobila već je obostrano i taj princip bi trebalo primeniti i u drugim oblasti.

Na skupu je rečeno da kompanije, čiji predstavnici prisustvuju, godišnje zajedno imaju veći obrt od 10 milijardi evra godišnje.

Na skupu učestvuju i predstavnici Viktoria grupe, „Asseco See", Imleka, Bambija, Knjaz Miloša, Zlatiborca, Rudnap grupe, firme Napred, Hemofarm, Energorpojekt Hidroinženjering i Energoprojekt Energodate, Trajal korporacije, kompanije Tigar, Farmalogist, Rauh Srbije, Ekstra - Pet, Simpo, „Yumis", „Sirogojno company", IM Matijević, „Braća Ružić, Megal, „Saba Belča", „Malina Impex", „Bici-Comerce".

U razgovorima su učestvovali i privrednici iz kompanija Elkos, Albakos, „Devolli Corporation", „Viva Fresh", Galanteria, „Excluzive - Maxi", „Kosmonte Foods", „Mabco Constructions" i drugih firmi iz svih privrednih grana.

Susret je prilika da privrednici uspostave direktne kontakte, razgovaraju o unapređenju poslovne saradnje i jačanju ekonomskih veza u ovom delu regiona, kao da iznesu predloge za dalje unapređenje privrednog ambijenta i rešavanje problema sa kojima se suočavaju u svakodnevnom poslovanju.

Kako kažu, utoliko pre što poslovno povezivanje vodi ukupnoj normalizaciji i jačanju regionalne saradnje i što, kako iskustvo pokazuje, privrednici mnogo lakše i brže uklanjaju barijere od političara.

Organizatori skupa su ovaj događaj upriličili svesni da nijedan proces, uključujući i evropske integracije, neće imati pravi smisao ako svi zajedno i svako pojedinačno u ovom regionu ekonomski ne ojača, ne razvija se, ne postane konkurentniji i ne privuče više investicija.

Te komore već dve godine održavaju redovne mesečne sastanke pod pokroviteljstvom Evrokomore.

Čadež i Gerxhaliu potpisali su danas aneks Memoranduma o razumevanju dve komore, koji previđa razmenu predstavnika tih poslovnih asocijacija.

Predstavnik PKS na Kosovu biće Đorđe Lakušić, koji će sedeti pri našoj kancelariji oficira za vezu pri Unmiku.

Prema podacima PKS, ukupan promet robe sa KiM u periodu januar - mart 2015. iznosio je 90,4 miliona dolara, što je za 12,6 odsto manje u odnosu na isti period 2014. godine. Isporuke iz Srbije iznosile su 86,4 miliona dolara i bile su manje za 13,8 odsto u odnosu na isti period lane.

Nabavke sa KiM iznosile su četiri miliona dolara i bile su veće za 17,6 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period. U razmeni je ostvaren suficit od 82,4 miliona dolara.

Glavna tržišta za KiM su Makedonija, Srbija, Nemačka i Turska, a robni promet je uglavnom jedini oblik ekonomske saradnje izmedju Srbije i KiM, koji ima rastući trend.

Medjutim, ne beleži se sav promet roba već ima i neregistrovanih proizvoda odnosno sivih tokova razmene. Posmatrano trgovinski, KiM se nalazi na osmom mestu svih isporuka, a kada su nabavke sa KiM u piatnju, Srbija se nalazi na 50. mestu. Ukupan promet robe sa Kosovom prošle godine bio je 511,6 milona dolara, što je za 7,1 odsto manje u odnosu 2013.

Srbija isporučuje na Kosovo najviše prehrambene proizbode i pića, hemikalije i poljoprivredne proizvode.