SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
VELIKO KAŠNJENJE
 
Prijava protiv šest osoba zbog raketiranja Banskih dvora
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 13.12.2017. - 10:35:00
Zadnja izmjena: 13.12.2017. - 10:44:53
ZAGREB - U Ravnateljstvu policije održava se konferencija za novinare u povodu dovršenog kriminalističkog istraživanja raketiranja Banskih dvora 1991. godine, koje su izveli zrakoplovi nekadašnje Jugoslavenske vojske.

Govore predstavnici Ravnateljstva policije, Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu i Službe kriminalističke vojne policije.

"Danas želimo izložiti detalje onoga što se dogodilo prije 26 godina. Kao što vidite, istraživanje je trajalo 26 godina i bilo je jako složeno i sustavno. Danas smo stvorili takav skup činjenica da podnosimo kaznenu prijavu protiv šest osoba, pet državljana Srbije i jedna osoba koja je državljan RH. Ono što je bitno konstatirati je da je uložen veliki napor i da su u ovom dijelu krim istraživanja sudjelovala i SOA i VSOA. Konstatiramo da prijavljujemo šest ljudi koji sudjelovali i planiranju i izvršenju napada na Banske dvore. 7. listopada 1991. godine je s dva zrakoplova izvršeno bombardiranje s ciljem destabilizacije RH", rekao je na početku pressice Ante Gudelj iz krim policije.

Gudelj je kazao da se navedene osobe terete da su planirale, organizirale i izvršile napad na Banske dvore u trenutku kada je tamo bio tadašnji predsjednik Tuđman, te da su te osobe raspolagale s tom važnom informacijom.

" U tom je napadu poginula je jedna osoba, a materijalna šteta je 35 milijuna kuna. Policija je, istina, nakon 26 godina, procesiuirala šest počinitelja teških kaznenog djela", kazao je Gudelj.

"Ovih šest osoba prijavljuju se za ubojstvo u pokušaju najviših državnih dužnosnika, a drugo kazneo djelo odnosno još se sumnjiče za ratni zločin protiv civilnog stanovništva", kazao je Gudelj.

Među šestorkom, naveo je, bivši su majori i genaral majori bivše protuvazdušne obrane JNA.

Jurica Ilić iz Županijskog državnog odvjetnišva u Zagrebu potvrdio je da se osobe protiv kojih su podignute kaznene prijeve ne nalaze na području RH.

"Obzirom da se osobe protiv koje su podnesene kaznene prijave ne nalaze u RH, rapisat će se međunarodne tjeralice, a pokrenut će se i druge radnje", rekao je Ilić.

Istaknuo je da se radi na tome da se otkrije njihova lokacija u inozemstvu.

"Za njih ćemo tražiti i istražni zatvor", naveo Ilić.