SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RAST
 
Prihodi od elektroničkih sportskih natjecanja u Njemačkoj snažno porasli u 2018.
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 19.08.2019. - 15:11:00
Zadnja izmjena: 19.08.2019. - 20:20:02
BERLIN - Prihodi od elektroničkih sportskih natjecanja u Njemačkoj snažno su porasli prošle godine, generirani prodajom ulaznica, medijskim pravima i sponzorskim ugovorima, pokazuje u ponedjeljak objavljeno istraživanje.

U odnosu na godinu ranije prihodi su poskočili 22 posto, na 62,5 milijuna eura u 2018., izvijestili su iz konzultantske kuće PricewaterhouseCoopers (PwC). Prema odvojenom istraživanju Deloittea, iznosili su 70 milijuna eura.

Oko 40 posto prihoda dolazi od sponzorskih ugovora, navode u PwC-u, predviđajući da bi samo taj segment do 2023. godine mogao generirati više od 60 milijuna eura prihoda.

To znači da su sponzorstva „najvažniji izvor prihoda u sektoru e-sporta", konstatira šef odjela tehnologije, medija i telekomunikacija u PwC-u Werner Ballhaus.

Njemačka je prema procijenjenom prihodu četvrta na svijetu - na prvom je mjestu SAD s prihodima od 191 milijun eura, na drugom Južna Koreja sa 158 milijuna eura a na trećem Kina sa 130 milijuna eura.

Njemačka je pritom najveće tržište elektroničkih sportskih natjecanja u Europi - prrimjerice, britansk je tržište generiralo samo 23 milijuna eura prihoda a francusko 21 milijun.

Istraživanje je objavljeno na marginama najvećeg svjetskog okupljanja industrije gejminga Gamescom u Kölnu, među čijim će istaknutim temama biti upravo e-sport.
Njemački olimpijski odbor trenutno službeno ne smatra elektronička sportska natjecanja sportom, ali medije su zainteresirali zahvaljujući rekordnom nagradnom fondu nedavnog svjetskog prvenstva u igranju Fortnitea od čak 30 milijuna dolara.