DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SJAJNE BROJKE
 
Prihodi Netflixa skočili 30 posto, snažan rast broja pretplatnika
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 17.10.2017. - 07:33:24
SAN FRANCISCO - Prihodi Netflixa u trećem tromjesečju dosegnuli su 2,99 milijardi dolara, 30 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, a kako je snažno porastao i broj pretplatnika na njezinu uslugu internetske televizije, cijena dionice Netflixa dosegnula je rekordne razine.

Prema u ponedjeljak objavljenom poslovnom izvješću te kompanije, koja nudi televizijski i filmski program na internetu, čista dobit dosegnula je u proteklom tromjesečju 130 milijuna dolara, dok je godinu dana prije iznosila 52 milijuna.

Broj pretplatnika na usluge Netflixa porastao je u proteklom kvartalu za 5,3 milijuna, dok poslovodstvo tvrtke u tekućem tromjesečju očekuje novih 6,3 milijuna pretplatnika, pa bi ih ukupno u svijetu uskoro imala oko 115,6 milijuna.

Zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima, u ponedjeljak je na Wall Streeta cijena dionice Netflixa porasla više od 3 posto i dosegnula rekordnih 205 dolara.

Premda raste konkurencija Netflixu od strane Prime Videa, usluge internetske televizije tehnološkog diva Amazon.coma, ali i nekih drugih kompanija koje najavljuju online ponudu, kao što je medijski div Walt Disney, izvršni direktor Netflixa Reed Hastings poručio je u izvješću kako je tvrtka u prednosti i kako je stvaranje originalnog sadržaja ključno za njezinu konkurentnost u odnosu na rivale.

Dodao je da su mogućnosti za rast tvrtke goleme, s obzirom na širenje interneta u svijetu, pa je više od polovice pretplatnika Netflixa sada izvan SAD-a.

Na širenje usluge internetske televizije u svijetu ukazuje i podatak da je od 5,3 milijuna novih pretplatnika u proteklom tromjesečju Netflix u SAD-u zabilježio njih 850 tisuća, a u inozemstvu 4,45 milijuna.

Hastings je poručio i to da će tvrtka nastaviti proizvoditi filmove i serije u vlastitoj produkciji, pa će tvrtka u idućoj godini povećati budžet za te sadržaje na 7 do 8 milijardi dolara.

Kada je osnovan 1997. godine Netflix je nudio mogućnost primanja DVD-a po fiksnoj cijeni, potom je proširio ponudu na internet omogućujući pretplatnicima gledanje filmova i drugih emisija na zahtjev.

Od 2013. godine kompanija je počela proizvoditi vlastite, originalne emisije, među kojima je jedna od najpoznatijih dramska serija "Kuća od karata". Netflix je poručio da će i idućih godina povećavati investicije u stvaranje originalnog sadržaja, a smanjivati licencirane sadržaje.