SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KONSOLIDACIJA
 
Preuzimanje HUP-Zagreba: Dobar potez Adris Grupe
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 11.02.2018. - 19:59:00
Zadnja izmjena: 11.02.2018. - 20:02:10
ZAGREB - Preuzimanjem HUP-a-Zagreb Adris Grupa pozicionirala se u hotelskom biznisu vrlo snažno na top lokacijama u Zagrebu i Dubrovniku.

Od ranije je, kako je poznato, Adrisova Maistra kvalitetno poziciobnirana u Istri te u Splitu.

U objavi od ponedjeljka navodi se kako su predsjednici uprava Adris grupe Ante Vlahović i HUP-a Zagreb Anđelko Leko potpisali ugovor o kupoprodaji udjela i strateškom partnerstvu. Kao što se navodi u ugovoru, Adris grupa postaje vlasnikom 77,78 posto udjela u Expertusu, koji je većinski dioničar HUP-a (58,6 posto).

Dobri poznavatelji hotelskog biznisa će reći da je Adris kupio zdravu kompaniju koja ima više novca na računu nego što je kreditno zadužena. HUP-Zagreb jedna je od stabilnijih i kvalitetnijih turističkih tvrtki u Hrvatskoj.

Maistra će se ovim poslom znatno približiti i dalje najvećem Valamaru te Plavoj Laguni koja se upravo spojila s Istraturistom. S najvećim udjelom hotela visoke kategorije Maistra vrlo vjerojatno postaje tvrtka s najvećim prihodom po sobi u Hrvatskoj.

Adris je preuzimanjem HUP-Zagreb je u glavnom hrvatskom gradu vlasnik hotela Westin, Sheraton, Panorama, International, Jadran te Zagreb gdje nudi smještaj u više od 1300 soba i apartmana.

U Dubrovniku vlasnik je turističkog kompleksa Hoteli Dubrovačka rivijera d.d. Kompleks je smješten neposredno uz morsku obalu slikovitoga Župskog zaljeva odnosno dubrovačke rivijere, daleko od prometne buke, a opet tako blizu Dubrovniku. Kompleks se sastoji  od novoobnovljenog Hotela Astarea, novo izgrađenih hotela Mlini i Villa Mlini u Mlinima te novoizgrađenog Sheraton Dubrovnik Riviera Hotela u Srebrenom te pratećih Villa i Apartmana Srebreno, tvoreći smještajne kapacitete od ukupno 700 smještajnih jedinica na dubrovačkoj rivijeri. Posebno će dobro Adris biti u Dubrovniku pozicioniran za kongresni turizam jer Sheraton Dubrovnik Riviera Hotel ima najveću hotelsku kongresnu dvoranu u Hrvatskoj, dvoranu Orlando, koja može ugostiti preko 1000 sudionika.   Sheraton Dubrovnik Riviera Hotel raspolaže s 240 luksuzno opremljenih i klimatiziranih soba i 11 apartmana,  uključujući Predsjednički apartman te Executive apartmane, kao i antialergijske sobe i sobe za osobe s posebnim potrebama. 

Novoizgrađeni Hotel Mlini ima 85 luksuznih soba s balkonima i pogledom na more. Villa Jelić, kamena je vila i dio hotela Mlini, nudi četiri ekskluzivna apartmana i dvije sobe s panoramskim pogledom na more i dubrovačku rivijeru. Ville Mlini raspolažu sa 18 samostojećih Vila, 18 Apartmana i 3 apartmana u prekrasnoj Vili Lučić.

Konsolidirani prihodi Grupe HUP-Zgareb u prvih su devet mjeseci prošle godine povećani 10,5 posto, na 29,7 milijuna kuna. Lani su u Zagrebu, primjerice, ostvarili 5-postotni rast prosječne cijene soba. Broj noćenja u Zagrebu je porastao 14%, a najveći rast bilježi se u hotelima s pet zvjezdica.

U svakom slučaju, Adrisov potez ne čudi. Još prije godinu dana najavljena su ulaganja od najmanje dvije milijarde kuna samo u turizam, novcem kojeg su utržili prodajom duhanskog biznisa 2015. godine BAT-u.