GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preminuo Josip Joža Prudeus

Preminuo Josip Joža Prudeus
IN MEMORIAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.01.2020 / 17:59
Autor: SEEbiz / Sportske novosti
SAMOBOR - Jutros je u 76. godini života preminuo Josip Joža Prudeus, poznati samoborski učitelj, pjesnik, književnik i novinar, koji je sportskoj javnosti najpoznatiji po nadimku Vatreni, kojeg je osmislio kao marketinški stručnjak, pa lansirao i autorski zaštitio 1996. godine.

Napisao je tada i himnu 11 Vatrenih.

Rođen je u Samoboru 21. ožujka 1944. godine. Osnovnu školu i gimnaziju pohađa u Slavonskom Brodu, gdje je i diplomirao na Pedagoškoj akademiji, javlja Radio Samobor. Kao nastavnik radio je u osnovnim školama u Slavonskom Brodu, Sibinju, Rabu i Samoboru, a 33 godine radio je i kao mentor darovitim učenicima u Školi dječjeg stvaralaštva u Novalji i Novigradu. Radio je i na Radio Samoboru, u Narodnom sveučilištu Samobor, a 1991. godine bio je i gradski pročelnik za društvene djelatnosti.

Godine 2008. godine dobio je povelju pape Benedikta XVI. za 60 godina ministriranja. Autor je mnogih misa, litanija i skladbi posvećenih svecima i mučenicima katoličke crkve. Bio je i član Društva hrvatskih književnika, uvršten je u više antologija hrvatskog pjesništva. Kao član Ogranka Matice hrvatske u Samoboru svojim je talentom i radom uvelike doprinio očuvanju kulturne baštine i razvitku samoborskog pjesništva.

Bio je i urednik mnogim izdanjima, svoje je radove objavljivao u Modroj lasti, Smibu, Galebu, Radosti i Pogledu. Utemeljio je program za djecu i mladež na Hrvatskom katoličkom radiju. Tijekom svog bogatom djelovanja Prudeus je napisao stotine pjesama i priča za djecu, mladež i odrasle. Autor je i mnogih slikovnica. O Samoboru je napisao sedamdesetak pjesama, od kojih su mnoge i uglazbljene

Godine 2004. godine dobio je nagradu za životno djelo Grada Samobora, a 2009. godine, odlukom Sabora, dobio je državnu nagradu Ivan Filipović za životno djelo.

Tagovi: Josip Joža Prudeus, Vatreni, Samobor
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE