SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IN MEMORIAM
 
Preminuo Gianni De Michelis
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list
Datum objave: 11.05.2019. - 19:33:06
RIM - Bivši talijanski ministar vanjskih poslova Gianni De Michelis (78) umro je danas u bolnici u Veneciji, gradu u kojem je rođen 26. studenoga 1940.

Bio je jedan od ključnih ministara vanjskih poslova u vrijeme raspada Jugoslavije. Diplomirao je industrijsku kemiju, a politikom se počeo baviti 1964. kada je ušao u venecijansko gradsko vijeće. Bio je član Socijalističke stranke.

U vladi demokršćanina Giulia Andreottija od 1989. godine, De Michelis je bio ministar vanjskih poslova. Dakle upravo u razdoblju krize na eksjugoslavenskom prostoru De Michelis je bio šef diplomacije. U Hrvatskoj je smatran prosrbijanskim ministrom, piše Večernji list.

Zapravo držao je kako je bolje za sve jugoslavenske republike da ostanu zajedno i tako međusobno priznate ili u konfederaciji uđu u Europsku uniju. Kada je vidio da je nemoguće doći do konfederacije unutar Jugoslavije pozvao je sve ministre vanjskih poslova jugoslavenskih republika na sastanak u Anconu u ljeto 1991.

Na tom sastanku je bio hrvatski ministar vanjskih poslova Davorin Rudolf. Hrvatska i Slovenija su već bile proglasile svoju neovisnost (25. lipnja 1991.) De Michelis je predlagao da se sve republike međusobno priznaju kao neovisne države. To su jedino prihvatile Hrvatska i Slovenija.

Kako bi se ipak došlo do nekog suglasja među republikama Brijunskom deklaracijom se na tri mjeseca, odnosno do 8. srpnja 1991., odgodila primjena saborske odluke o neovisnosti, odnosno razdruživanja s ostalim jugoslavenskim republikama. Jedan od pobornika odgode bio je De Michelis.

Potpisani dopisnik imao je prilike više puta razgovarati s De Michelisom, koji je bio dosta vezan s beograskom diplomacijom, a jednom je izjavio da u Vatikanu postoji jaki hrvatski lobi koji djeluje kako bi se priznala neovisnost Hrvatske.

De Michelisa sam jednom pitao kako gleda na agresiju koja je već započinjala u kolovozu 1991. u Vukovaru. De Michelis je odgovorio: "Bez brige, između tenkova i naroda mi ćemo izabrati narod". No, da europska diplomacija nije čekala tenkove, možda bi Vukovar bio sačuvan od razaranja. Srbijanski napad na Vukovar, granatiranje Zadra i Dubrovnika, utjecali su da euopske diplomacije priznaju neovisnost Hrvatske i Slovenije