SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
IMA LI KRAJA?
 
Premijer ne isključuje još jednu financijsku injekciju Uljaniku
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list
Datum objave: 19.03.2019. - 13:24:32
ZAGREB - Vlada Andreja Plenkovića ovog bi tjedna trebala donijeti odluku o tome hoće li spašavati Uljanik novcem građana ili će ga poslati u stečaj. 

Ministar financija Zdravko Marić upozorava na loše rezultate ulijevanja novca u škverove, a ministar gospodarstva Darko Horvat zagovara spas bez obzira na visoku cijenu. Odluka je Vladina, ali koalicijski su partneri koji čine saborsku većinu podijeljeni. HSLS i Reformisti su za stečaj, a restrukturiranje podržavaju HNS i dio manjinskih zastupnika. Građani ne pokazuju senzibilitet prema još jednoj sanaciji brodogradnje u koju je Hrvatska već injektirala 35 milijardi kuna, piše Večernji list.

Tim se iznosom u velikoj brodogradnji održalo manje od 9.000 radnih mjesta, a riječ je o novcu dovoljnom za gradnju autoceste Split – Zagreb ili otvaranju oko 70 tisuća održivih radnih mjesta. S obzirom na suprotstavljene stavove, izgledno je da će premijer Andrej Plenković morati “presjeći” odlukom koja mu politički najviše odgovara. U ponedjeljak su se na sastanku u Banskim dvorima okupili stručnjaci ministarstava financija i gospodarstva, ali nazočio je i odabrani strateški partner Tomislav Debeljak koji bi u slučaju restrukturiranja preuzeo 3. maj i Uljanik. 

Restrukturiranje bi po Vladinim procjenama koštalo 6,8 milijardi kuna u koje su uključene 3,1 milijarde kuna koje su iz proračuna već isplaćene bankama za jamstva. U Vladi se nadaju da bi se gradnjom nedovršenih brodova, a u koje treba uložiti još oko 35 milijuna eura, moglo spasiti više od milijardu kuna jamstava. U tom bi slučaju sanacija porezne obveznike stajala još tri milijarde kuna.

Stečaj je jeftinije rješenje, ali u Banskim dvorima nije se moglo doznati ništa konkretnije od toga da je riječ o nižem iznosu od onog u slučaju restrukturiranja što je i logično jer taj proces uključuje otpise potraživanja dobavljača pa i banaka. 

Ipak, dojam je da premijer Plenković ne odbacuje mogućnost još jednog ciklusa pomoći, ali po modelu koji bi najmanje koštao porezne obveznike.  Motiv je zadržavanje proizvodnje brodova u velikim škverovima, pri čemu se ima povjerenja u Debeljaka i njegovo uvjerenje da može osigurati dovoljno posla te da mu pomoć u budućnosti neće trebati. Debeljak je bio vrlo jasan u više navrata istaknuvši da neće plaćati dubioze Uljanika, nego ulagati u njegovu budućnost. Valja napomenuti da istraga DORH-a u Uljanik Grupi nije gotova i da se očekuju njezini rezultati.