SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
BROJKE POTVRĐUJU
 
Predsezona i posezona glavni aduti ove turističke godine
Autor/izvor: RBA analize
Datum objave: 12.12.2019. - 16:00:49
ANALIZA - Prema službenoj statistici DZS-a u listopadu je ostvareno ukupno 1,1 mil. dolazaka i 3,1 mil. turističkih noćenja što na godišnjoj razini predstavlja rast dolazaka za 11,7%, dok noćenja bilježe porast za 9,0% u odnosu na listopad 2018. godine. 

Rast broja noćenja rezultat je povećanja broja noćenja domaćih i stranih turista (12,4% odnosno 8,5%). Prosječan broj noćenja po dolasku stranih turista bio je 3,0, a domaćih 2,1 noćenja.

Najviše noćenja stranih turista u listopadu ostvarili su turisti iz Njemačke (27,6% od ukupno ostvarenih noćenja stranih turista) te Ujedinjene Kraljevine (11,5%), s time da su turisti iz Njemačke ostvarili porast noćenja u odnosu na listopad 2018. i to za 6,8%, dok su turisti iz Ujedinjene Kraljevine zabilježili rast za 9,2%. Najviše noćenja turista u listopadu (56,6% od ukupno ostvarenih noćenja) ostvareno je u hotelima gdje je zabilježen porast noćenja turista za 4,5% te dolazaka za 9,2%.

Grad Dubrovnik i u listopadu bilježi najviše ostvarenih noćenja turista i to 404 tisuća te je u odnosu na prošlu godinu zabilježen porast broja dolazaka za 19,1%, a noćenja za 11,7%. Turisti iz Ujedinjene Kraljevine ostvarili su najviše noćenja u Dubrovniku, i to 105 tisuća, što je 27,0% od ukupno ostvarenih noćenja stranih turista u Dubrovniku. Iza Dubrovnika slijedi Grad Zagreb, u kojem su turisti ostvarili 235 tisuća noćenja, dok su najveći broj noćenja ostvarili turisti iz SAD-a (18 tisuća, odnosno 9,1% od ukupnih ostvarenih noćenja stranih turista u Gradu Zagrebu).

Kumulativno, u prvih deset mjeseci 2019. u komercijalnim su objektima turisti ostvarili 18,8 milijuna dolazaka i 89,6 milijuna noćenja, što je na godišnjoj razini porast broja dolazaka turista za 4,8% i porast broja noćenja za 1,7% u odnosu na isto razdoblje 2018.

Prema preliminarnim podacima iz sustava eVisitor, tijekom studenog zabilježeno je 260 tisuća dolazaka stranih turista, što je rast od 4,14% te 137 tisuća dolazaka domaćih gostiju (rast od 4,66%). Broj noćenja stranih turista također je zabilježio rast i to za 4,36%, dok su domaći ostvarili snažniji rast od 9,61% u odnosu na isti mjesec prošle godine. Pri tome je, preko polovice prometa ostvareno je u hotelskom smještaju (64%), a potom slijedi obiteljski smještaj s 22%. Kampovi (1%) i ostale vrste smještajnih kapaciteta (13%) zastupljeni su u malim udjelima. Pozitivnim kretanjima, koja potvrđuju produljenje turističke sezone, vjerojatno su pridonijele i povoljne vremenske prilike u studenom.

Navedeno potvrđuje naša očekivanja kako će glavni generator rasta fizičkih pokazatelja u turizmu u ovoj godini biti rezultati u turizmu ostvareni u pred i posezoni, dok su stope rasta u središnjem dijelu turističke sezone ostale umjerene budući da se turistički sektor u tom razdoblju već posluje na vrhuncu svojih kapaciteta.