SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FED
 
Powell: Fed će odgovoriti na rizike trgovinskog rata
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 04.06.2019. - 18:37:00
CHICAGO – Federalne rezerve će odgovoriti „adekvatnim mjerama“ na rizike koje predstavljaju globalni trgovinski rat i drugi nedavni događaji, poručio je danas predsjednik FED-a Jerome Powell, čija izjava, prema ocjeni Reutersa, izgleda otvara vrata mogućem smanjenju američke referentne kamate.

U kratkoj izjavi, u okviru govora o širim pitanjima monetarne politike, Powell je naveo da FED „pomno prati implikacije“ trgovinskog spora koji, od posljednjeg sastanka američke centralne banke, potresa globalna tržišta obveznica i dionica i predstavlja rizik za američki i svjetski ekonomski rast.

„Ne znamo kako ili kada će ovi problemi biti riješeni. Kao i uvijek, mi ćemo djelovati na odgovarajući način kako bismo podržali ekonomsku ekspanziju, sa snažnim tržištem rada i inflacijom u blizini našeg cilja od dva posto“, rekao je on.

U njegovim napomenama, kako primjećuje Reuters, nije zauzet stav o aktualnoj ciljnoj kamatnoj stopi FED-a kao odgovarajućoj, niti je ponovljeno obećanje da će biti „strpljivi“ prije ponovnog povećanja ili smanjenja kamate – što su bile standardne tačke u nedavnim priopćnjima FED-a.

Prema ocjeni britanske agencije, Powellova izjava takođe odražava da centralna banka sve manje vjeruje da će Trumpova administracija riješiti svoje sporove s vodećim trgovinskim nacijama na način i u roku koji predstavlja mali rizik za ekonomski rast SAD-a.