DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SUKOB INTERESA?
 
Povjerenstvo propituje zapošljavanje Plenkovićevih rođaka i kumova
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list
Datum objave: 21.11.2018. - 19:51:00
Zadnja izmjena: 21.11.2018. - 19:54:19
ZAGREB - Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa dužnosnika sazvalo je za petak sjednicu, a među točkama na predloženom dnevnom redu tri se odnose na donošenje odluka o pokretanju ili nepokretanju postupaka protiv premijera Andreja Plenkovića.

Kako doznaje Večernji list, u sva tri predmeta radi se o zapošljavanju, odnosno imenovanju povezanih osoba. Konkretno, Povjerenstvo će propitati zapošljavanje Plenkovićeve sestrične kao voditeljice ureda Turističke zajednice u Münchenu i ujaka u Upravnom vijeću Parka prirode Biokovo te imenovanje njegova vjenčanog kuma za veleposlanika u Velikoj Britaniji.

Ova sjednica dolazi neposredno nakon napada ministra uprave Lovre Kuščevića i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića koji su Povjerenstvo optužili za politiziranje zbog propitivanja premijerova službenog puta u Finsku, gdje se istodobno održavao summit Europske pučke stranke. S premijerom su na putu bili i brojni HDZ-ovi dužnosnici, a Povjerenstvo ispituje tko im je platio put i smještaj. U Povjerenstvu, međutim, ističu kako dnevni red sjednice u petak nema veze s izjavama HDZ.ovih dužnosnika te da je ova sjednica pripremana dulje vrijeme.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk osudio je u u srijedu, tijekom slobodnog iznošenja stajališta u Hrvatskom saboru, pokušaje pritisaka na Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa izrazivši uvjerenje da zbog leta izaslanstva HDZ-a Vladinim zrakoplovom u Helsinki neće "odletjeti" predsjednica povjerenstva Nataša Novaković.

"Od jednog leta u Helsinki Vladinim avionom i upita jednog medija o svrsishodnosti i opravdanosti korištenja državnog zrakoplova u moguće stranačke svrhe došli smo do toga da se počeo osporavati cjelokupni rad Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i cjelokupna zakonska regulativa koja se tiče sukoba interesa", kazao je Bauk ustvrdivši kako to pokazuje tendenciju da su neovisna tijela dobra samo kada su ovisna o vladajućima, a to "zvoni na uzbunu".

Podsjetio je da pri izboru Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa nijedan oporbeni zastupnik nije sudjelovao u drugom krugu glasovanja o predsjednici tog Povjerenstva i da je Nataša Novaković formalno izabrana sa 78 glasova tajnim glasovanjem u kojem je sudjelovalo 78 zastupnika.

"Nakon nekoliko mjeseci ispada da vladajući nisu zadovoljni svojim izborom zato što je predsjednica povjerenstva odlučila provoditi zakon. Vi bi htjeli da se Nataša Novaković pamti samo po svojim inicijalima NN a ona to ne želi", ustvrdio je Bauk izrazivši bojazan od političkog pritiska na povjerenstvo.

Smatra kako bi najnormalnije bilo da HDZ dostavi povjerenstvu podatke o putu u Helsinki i pusti ga da donese odluku hoće li pokrenuti postupak, a ako nisu zadovoljni neka se žale sudu.