SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SUKOB INTERESA?
 
Povjerenstvo otvara predmete o Gabrijeli Žalac i o Zdravku Mariću
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 25.03.2019. - 13:15:39
ZAGREB - Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u ponedjeljak je odlučilo da će otvoriti predmete o ministrici Gabrijeli Žalac i ministru Zdravku Mariću vezano za slučajeve luksuznog mercedesa i sponzoriranih ulaznica za utakmicu Hrvatske i Engleske na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji.

Otvorit će se predmet protiv dužnosnice Gabrijele Žalac, razmotrit će se postoji li povezanost između osobnog odnosa dužnosnice Žalac i poduzetnika Josipa Stojanovića Jollyja u odnosu na dodjelu kredita HBOR-a trgovačkom društvu u vlasništvu navedenog poduzetnika i u odnosu na nabavu gradskih autobusa Grada Splita, a i u odnosu na davanje na korištenje automobila marke mercedes članovima uže obitelji dužnosnice. U predmetu ćemo utvrđivati je li došlo do eventualnog međusobnog pogodovanja, rekla je Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva.

Istaknula je da je prerano govoriti koji će dokumenti trebati Povjerenstvu u slučaju ministrice, ali da će biti dosta dokumentacije.

Što se tiče ministra financija, Zdravka Marića, Povjerenstvo će i u njegovu slučaju otvoriti predmet. Utvrđivat će se povezanost između osobnih odnosa dužnosnika Marića i poduzetnika Jollyja u odnosu na dodjelu kredita HBOR-a trgovačkom društvu u vlasništvu poduzetnika, kao i u odnosu na putovanje dužnosnika u Rusiju, gdje će se utvrđivati tko je platio troškove ulaznice za utakmicu, rekla je Novaković.

Podsjetimo, vezano uz osobni automobil marke mercedes E klase, koji je viđen u dvorištu obiteljske kuće ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijele Žalac u Vinkovcima, Povjerenstvo će razmotriti je li u tom slučaju povrijeđen Zakon o sprječavanju sukoba interesa ili načelo obnašanja javnih dužnosti.

Prema medijskim napisima, automobil je u vlasništvu tvrtke za najam luksuznih vozila Star rent-a-car u vlasništvu Josipa Stojanovića Jollyja, a prema izjavi ministrice koriste ga njezini roditelji na temelju ugovora o najmu.

Povjerenstvo će se baviti i slučajem ministra financija Zdravka Marića koji je s poduzetnikom Jollyjem išao na utakmicu nogometne reprezentacije u Rusiji. Marić tvrdi da je kartu za tu utakmicu platio sam, dok je Jolly izjavio da je kao sponzor Hrvatskog nogometnog saveza imao pravo na dvije karte.