SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
PREPREKE
 
Potvrda iz SAD-a: Hrvatska može dobiti avione F-16, ali...
Autor/izvor: SEEbiz / tportal
Datum objave: 12.12.2018. - 13:42:02
ZAGREB - Američko ministarstvo vanjskih poslova (State Department) tamošnjem je Kongresu poslalo obavijest o transferu trećoj strani, a vezano za prodaju izraelskih borbenih zrakoplova F-16 Hrvatskoj, vijest je koju je prvi objavio HTV.

Iako bi se iz te informacije moglo zaključiti da su Amerikanci time odobrili prodaju, riječ je samo o proceduri te se ne može govoriti o promjeni stava američke strane koja i dalje ne dopušta prodaju izraelskih aviona u verziji u kojoj oni sada jesu. Iz američkog veleposlanstva u Hrvatskoj medijima su potvrdili da je obavijest poslana, no da i dalje postoje određeni problemi koji se trebaju riješiti kako bi se došlo do uspješnog zaljučenja posla, piše tportal.

Kako smo već u više navrata pisali, ti problemi se sastoje u tome da Izrael, koji je avione F-16 Block 30 kupljenje od SAD-a sredinom 1980-ih modernizirao vlastitom tehnologijom u verziju Barak, prije prodaje Hrvatskoj mora te avione vratiti u prvobitno stanje, odnosno izvaditi iz njih svoju tehnologiju, čime oni više ne bi bili u verziji Barak.

Problem za Hrvatsku je taj što se Izrael na natječaju pojavio, i pobijedio, upravo s verzijom Barak i ne smije sada nuditi drugu verziju, što je hrvatsko Ministarstvo obrane potvrdilo za tportal u utorak, a isto je rekao i premijer Andrej Plenković u izjavi medijima.