SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
USPORAVANJE
 
Potražnja za novim automobilima u Europi usporila u listopadu
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 19.11.2019. - 14:05:49
ZAGREB - Potražnja za novim automobilima u Europi porasla je u listopadu slabije nego u prethodnom mjesecu, izvijestilo je u utorak Europsko udruženje proizvođača automobila, čiji podaci ocrtavaju mukotrpan oporavak sektora u okruženju postroženih ekoloških propisa i razvoja novih tehnologija.

U listopadu je u 27 članica Europske unije (podaci za Maltu nisu bili dostupni) registrirano ukupno 1,177 milijuna novih automobila, 8,7 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

U rujnu potražnja za novim automobilima poskočila je 14,5 posto.

Iako je broj novoregistriranih automobila u listopadu najveći za taj mjesec od 2009. godine, u ACEA-i ističu nisku poredbenu osnovicu u istom prošlogodišnjem mjesecu kada je potražnja potonula 7,3 posto zbog postroženih propisa o emisiji štetnih plinova.

Zbog niske prošlogodišnje osnovice gotovo su sve zemlje bilježile rast potražnje, uz izuzetak Cipra (u padu za 3,8 posto) i Velike Britanije (niže za 6,7 posto).

Među najvećim europskim tržištima najviše je poskočio broj registriranih novih automobila u Njemačkoj, za 12,7 posto. U Francuskoj potražnja je porasla 8,7 posto, u Italiji 6,7 posto a u Španjolskoj 6,3 posto.

Samo je Britanija među velikima bilježila pad, za 6,7 posto.

U Hrvatskoj je u listopadu prema ACEA-inim podacima registriran 4.081 novi automobil, što predstavlja povećanje za 2,4 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U rujnu njihov je broj poskočio za 22,8 posto.

Stagnacija potražnje u prvih 10 mjeseci

U prvih deset ovogodišnjih mjeseci u Uniji je registrirano ukupno 12,94 milijuna novih automobila, gotovo kao i u istom razdoblju 2018., izračunali su u ACEA-i.

Među vodećim je tržištima samo Njemačka bilježila veću potražnju za novim automobilima, za 3,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Najviše je u toj skupini zemalja pala potražnja u Španjolskoj, za 6,3 posto, i u Velikoj Britaniji, za 2,9 posto.

Potražnja na talijanskom i francuskom tržištu gotovo se izjednačila s istim prošlogodišnjim razdobljem, primjećuju u ACEA-i.

U Hrvatskoj je u prvih 10 ovogodišnjih mjeseci registrirano 55.457 novih automobila, 2,6 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.