SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PLIN
 
Potražnja iz Azije potaknut će industriju plina
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 11.06.2019. - 19:31:03
PEKING - Globalna potražnja za prirodnim plinom nastavit će rasti idućih pet godina, potaknuta potrošnjom u brzorastućim azijskim gospodarstvima i podržana razvojem međunarodne trgovine, ocjenjuje Međunarodna agencija za energiju (IEA) u godišnjem izvješću o globalnom plinskom tržištu "Gas 2019".

Potražnja za prirodnim plinom 2018. je godine prema podacima iz toga dokumenta porasla za 4,6 posto u odnosu na godinu ranije, što je najbrži godišnji rast od 2010. godine. Pri tome je plin činio gotovo polovicu povećanja potrošnje primarne energije u svijetu. Očekuje se da će se potražnja u sljedećih pet godina povećati za više od 10 posto, da bi 2024. dosegla više od 4,3 bilijuna kubičnih metara.

Pri tome bi Kina trebala ostvariti više od 40 posto globalnog rasta potražnje za plinom do 2024. godine, potaknuta vladinim ciljem poboljšanja kvalitete zraka napuštanjem ugljena kao primarnoga energenta. Kineska potrošnja prirodnog plina porasla je lani za 18 posto, ali se očekuje usporavanje na prosječnu godišnju stopu od osam posto do 2024. godine, kao rezultat sporijeg gospodarskog rasta.

IEA očekuje snažan rast potrošnje plina i u drugim azijskim zemljama, pogotovo u južnoj Aziji. Neke od tih zemalja su Bangladeš, Indija i Pakistan u kojima se očekuje rast potrošnje plina za proizvodnju umjetnih gnojiva, kako bi se osigurala dostatna proizvodnja hrane za rastuću populaciju.

Industrijska uporaba prirodnog plina te uporaba kao goriva i sirovine, trebala bi se po IEA-ovoj ocjeni povećavati prosječnom godišnjom stopom od tri posto i činiti gotovo polovicu porasta globalne potrošnje na 2024.

Proizvodnja električne energije ostaje najveći potrošač prirodnog plina, usprkos usporenom rastu zbog jake konkurencije iz obnovljivih izvora energije i ugljena.

Izvješće "Gas 2019" usredotočuje se i na ulogu ukapljenog prirodnog plina (LNG), koji će se pojaviti kao alternativno gorivo zbog strožih pravila o sadržaju sumpora koja stupaju na snagu u siječnju 2020. godine.

Procjenjuje se da će rastuća globalna potražnja za prirodnim plinom biti osigurana iz domaće proizvodnje u brzorastućim gospodarstvima, ali i iz najvećih zemalja izvoznica, predvođenih SAD-om i njegovim bogatim izvorima plina iz škriljevca.

U IEA-u napominju da su se investicije u projekte LNG-a oporavile 2018. nakon nekoliko godina pada, a za velik broj projekata konačna odluka o ulaganju očekuje se ove godine. Međutim, u budućnosti će biti potrebno više ulaganja, kaže se u izvješću.