GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potpora EIB-a i UniCredita za inovativna mala i srednja poduzeća u Srednjoj i istočnoj Europi porasla na milijardu eura

Potpora EIB-a i UniCredita za inovativna mala i srednja poduzeća u Srednjoj i istočnoj Europi porasla na milijardu eura
MSP
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.01.2020 / 12:42
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Europski investicijski fond (EIF) i UniCredit složili su se povećati jamstva InnovFin za MSP-ove koja imaju za cilj poboljšati pristup financiranju inovativnih malih i srednjih poduzeća i malih poduzeća srednje tržišne kapitalizacije u devet zemalja.

Ovim će novim ugovorom UniCredit putem svojih devet banaka i šest društava za usluge leasinga diljem Srednje i istočne Europe ponuditi dodatno financiranje u vrijednosti od 500 milijuna eura inovativnim poduzećima u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Srbiji, Slovačkoj i Sloveniji.

To znači da će MSP-ovi i mala poduzeća srednje tržišne kapitalizacije iz ovih zemalja imati pristup ukupnom iznosu od milijardu eura putem široke mreže UniCredita u regiji Srednje i istočne Europe.

Ova transakcija koristi potporu programa Obzor 2020., Okvirnog programa EU-a za istraživanje i inovacije i Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSI) – središte Plana ulaganja za Europu.

Banke u Bosni i Hercegovini i Srbiji i leasing društvo u Srbiji imat će potporu jamstva koje pruža EIF i potporu programa Obzor 2020., dok će jamstvene ugovore s bankama i leasing društvima u Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Sloveniji podržati EFSI, financijski stup Plana ulaganja za Europu.

Lilyana Pavlova, potpredsjednica EIB-a rekla je:

„Ovo drugo povećanje krovne transakcije „UniCredit Umbrella" svjedoči o uspješnoj suradnji između EIF-a i UniCredita. Gledajući u budućnost, nadamo se da ćemo, oslanjajući se na postojeći odnos, zajedno stvarati učinkovite načine pružanja potpore onima kojima je to potrebno i na taj način ispuniti ciljeve naše politike. To je od još većeg značaja pri rješavanju tržišnih nedostataka u regiji Srednje i istočne Europe."

Alessandro Tappi, glavni direktor EIF-a za ulaganja, nadovezao se:

„Operacija koja je danas potpisana povećat će cjelokupni portfelj s 500 milijuna eura na milijardu eura u korist oko 1.300 malih i srednjih poduzeća i malih poduzeća srednje tržišne kapitalizacije. Taj je rast dokaz EIF-ove i UniCreditove posvećenosti poboljšanju pristupa financiranju malih i srednjih poduzeća koja posluju u Srednjoj i istočnoj Europi."

Gianfranco Bisagni i Niccolò Ubertalli, supredsjednici odjela Komercijalnog bankarstva za Srednju i istočnu Europu grupe UniCredit, rekli su:

„Tijekom posljednjih osam godina UniCredit je pokrenuo više od deset inicijativa u suradnji s EIF-om širom Srednje i istočne Europe ukupnog kapaciteta više od 1,7 mlrd. eura, uključujući inicijativu JEREMIE, Instrument za podjelu rizika (RSI), Inicijativu za MSP-ove, Program za konkurentnost poduzeća i malih i srednjih poduzeća COSME, Mikrofinancijski instrument, Instrument za razvoj poduzetništva i inovacija na zapadnom Balkanu (WB EDIF), Fond Sredstva u okviru EPFRR-a, Program zapošljavanja i socijalne inovacije (EaSI) i instrument InnovFin SMEG. Stopa korištenja tih instrumenata već je veća od 50%, i korisna je za više od 5000 klijenata u regiji.

Zahvaljujući instrumentu InnovFin SMEG, više od 350 klijenata već je dobilo potporu za razvoj svojih inovativnih projekata. Udvostručenjem našeg krovnog instrumenta na milijardu eura možemo dodatno olakšati razvoj inovativnih MSP-ova širom zemalja Srednje i istočne Europe, omogućujući tako lakši pristup financiranju i pružajući potporu lokalnim gospodarstvima. To dodatno naglašava našu snažnu predanost služenju našim klijentima u Srednjoj i Istočnoj Europi."

Transakcija odražava odlučnost EU-a da brzo pokrene konkretne inicijative usmjerene na ubrzanje pozajmljivanja i transakcija za koje su izdana jamstva i koje mogu potaknuti zapošljavanje i rast u EU.

Tagovi: UniCredit, Europska investicijska banka, Alessandro Tappi, Lilyana Pavlova
PROČITAJ I OVO
Fortenova grupa isplatila više od 2,3 milijuna eura uskrsnica za svoje zaposlenike
USKRSNICA
Fortenova grupa isplatila više od 2,3 milijuna eura uskrsnica za svoje zaposlenike
ZAGREB - Fortenova grupa d.d. i njezine operativne kompanije u Hrvatskoj i ove su godine uoči Uskrsa svojim zaposlenicima isplatile uskrsnice, a sukladno važećim kolektivnim ugovorima i mogućnostima pojedinih kompanija u to je nagrađivanje zaposlenika ukupno uloženo više od 2,3 milijuna eura.
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE