SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROBLEMI
 
Portugal ostao bez goriva
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 13.08.2019. - 08:45:48
LISABON - Nakon što su u petak najavili posebne mjere, portugalske vlasti danas su i službeno uvele ograničenje na kupovinu goriva na benzinskim crpkama, prenosi Reuters. 

Pokušaj je to da ublaže posljedice energetske krize nakon što je više od dvije tisuće vozača kamiona i cisterni stupilo u opći štrajk žaleći se na premale plaće.
Portugalska vlast, predvođena vladajućom strankom Socijaldemokratskom partijom (Partido Social Democrata - PSD), nagodila se s revoltiranim vozačima da osiguraju minimalne zalihe goriva, ali i prehrambenih proizvoda, za bolnice i aerodrome.

Ograničenje za građane stavljeno je na 15 litara benzina ili dizel goriva po osobnom automobilu na posebnim benzinskim crpkama, dok je na nekima limit stavljen na 25 litara goriva za osobne automobile i 100 litara za kombije i kamione. Restrikcije će trajati do 21. kolovoza. Prema pisanju portugalskih medija, nekoliko je dostavnih kamiona i cisterna u ponedjeljak bilo pod policijskom pratnjom nakon što je objavljeno da štrajkaši planiraju podizati cestovne barikade s namjerom da spriječe dostavu goriva na benzinske crpke. Zabilježeno je i nekoliko manjih sukoba na benzinskim crpkama tijekom vikenda kada je većina Portugalaca nahrlila po gorivo prije početka restrikcija.

Vozači kamiona, na čelu sa sindikatima, zahtijevaju povećanje mjesečne plaće s trenutnih 630 eura (4600 kuna) na 900 eura (6600 kuna) do 2022. godine. Iako poslodavci tvrde da ne mogu udovoljiti zahtjevima vozača jer za to nemaju novaca, portugalski premijer Antonio Costa danas je obje strane pozvao na pregovore. Oglasili su se i portugalski farmeri koji strahuju da zbog štrajka neće uspjeti na vrijeme dostaviti pošiljke voća i povrća u trgovine, a mljekari upozoravaju da će izgubiti milijune litara mlijeka kojem će isteći rok trajanja.

Također, turoperatori u portugalskoj južnoj regiji Algarve, popularnom europskom ljetovalištu, zabrinuti su da će zbog štrajka izgubiti goste na vrhuncu turističke sezone kojih se samo u kolovozu tamo skupi preko milijun.