SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OSOBA DANA
 
Portret Marina Strmote: Nema imovine, supruga bez posla, dva kredita...
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list / tportal
Datum objave: 20.02.2018. - 19:54:41
ZAGREB - Doc. dr. Marin Strmota u politiku je došao s Katedre za demografiju zagrebačkog Ekonomskog fakulteta na koju će se i vratiti. 

Kako je rekao u jednom intervjuu, smatrao je obvezom prihvatiti mjesto državnog tajnika jer godinama njegovi kolege upozoravaju na demografske probleme i vjerovao je da je krajnji trenutak da se nešto ozbiljnije pokuša učiniti za demografsku obnovu zemlje. 

– Ne iznenađuje me to što je dao ostavku i ne mislim da je ishitrena. Kao demograf na poziciji državnog tajnika osjećao je sve tegobe struke. Shvatio je da se ništa ozbiljno ne namjerava napraviti za demografski oporavak zemlje, da nema ozbiljnih mjera, nego samo kozmetičkih i dao je ostavku – kazao je Večernjem listu čovjek koji ga dobro poznaje. 

Strmotin mobitel danas je nakon ostavke pred kamerama bio isključen. Strmota je na dužnost stupio krajem 2016. Kao jedini demograf u vlasti, davao je sve od sebe na svojem radnom mjestu te je u dva intervjua za Večernji list najavljivao ozbiljne demografske mjere vjerujući da demografski kriterij zbog općeg dobra mora biti unutar svakog zakona koji se tiče i demografije. 

Nadu Murganić šokirao je Strmotin istup, ali ljude u Ministarstvu nije. Prividnom radu bez vizije i smjernica svjedoče već dugo. Inače, Strmota je iz Biograda na moru, a sada živi sa suprugom i dvoje djece u Zaprešiću. Nema prijavljenu imovinu, pišu 24 sata, a supruga mu ne radi te voze Golfa staroga deset godina.

Na svoju plaću od 15.771,69 kuna neto ima dva kredita. Jedan u iznosu od 171.710,67 kuna i drugi u iznosu od 50.000,00 kuna.  Za kredite mjesečno moraju izdvojiti više od 3700 kuna.

Godine 2007. postaje znanstvenim novakom na Katedri za demografiju koju vodi poznati demograf Anđelko Akrap, 2014. postaje viši asistent, a 2016. i docent na Katedri za demografiju.

Strmota je u svom kratkom mandatu često istupao u medijima nakon što je resorno ministarstvo donosilo mjere koje su smatrali demografskima iako su stručnjaci ukazivali na to da je riječ o socijalnim mjerama, poput povećanja porodiljnih naknada za drugih šest mjeseci i slično.

- Nijedna mjera neće sama po sebi povećati natalitet. Moramo imati cijeli sustav razrađenih mjera kojima ćemo pomagati našem slojevitom društvu, neće se to povećati zbog tih 1400 kuna veće plaće i pomoći će dijelu žena. To danas nisu mala sredstva, tih 1400 kuna. Nismo rekli da će jedna mjera sama spasiti cijelu stvar, kazao je Strmota prije godinu dana.

U jednoj od kasnijih izjava utvrdio je i kako neće novac nagnati ljude da imaju više djece.

Parcijalne mjere koje je donijela Vlada u 2017. nisu urodile plodom, kao što su iskusni demografi poput Akrapa i Šterca i govorili, a što dokazuju i negativni rekordi srušeni u prošloj godini.