SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RECESIJA
 
Porasla vjerojatnost za recesiju u Njemačkoj
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.09.2019. - 14:17:20
BERLIN - Prema mjesečnom indeksu koji mjeri stanje njemačke ekonomije, koji je danas objavio Institut za makroekonomsku politiku (IMK), postoji 60% vjerojatnosti da bi njemačko gospodarstvo moglo uskoro pasti u recesiju.

Tako je IMK iznio da je šansa za buduću recesiju porasla s predviđenih 43% u kolovozu na 59,4% ovoga mjeseca, što je zapravo najviše očitanje recesijskog rizika od zimskih mjeseci 2012./2013. godine, piše Reuters, a prenosi Index.

Njemačko gospodarstvo je oslabilo jer zbog trenutnih trgovinskih sukoba i Brexita propada njegov proizvodni sektor koji je uvelike ovisan o izvozu.
Postoje bojazni da bi se recesija u proizvodnji mogla proširiti i na druge sektore, što bi ozbiljno naštetilo dosad snažnom njemačkom tržištu rada.

"Sve je manje nade da bi domaća potražnja mogla spasiti Njemačku od recesije", rekao je Sebastian Dullien iz IMK-a.

"Takvo stanje povećava pritisak na Europsku središnju banku za daljnju reviziju monetarne politike", dodao je.

Indeks IMK, koji mjeri rizik od recesije tijekom tromjesečnog razdoblja, uzeo je u obzir nedavne loše rezultate njemačkog gospodarstva kao što su pad industrijske proizvodnje i pad narudžbi u industrijskom sektoru, kao i sve manji broj otvorenih radnih mjesta.

Također je uzeo u obzir i društveno uvjetovane opasnosti po njemačku ekonomiju poput Brexita bez dogovora ili strožih pravila o emisiji CO2, odnosno o potrebi prelaska na električne automobile, što trenutno oslabljuje njemačku automobilsku industriju.

Istraživački Kiel Institute for World Economy (IfW) jučer je priopćio kako u trećem tromjesečju očekuje pad u njemačkom gospodarstvu za 0,3%, što bi tehnički već značilo ulazak u recesiju.