SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTPORA
 
Poljska podržava ulazak Hrvatske u Schengen
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 17.04.2019. - 19:18:46
ZAGREB - Varšava podržava ulazak Hrvatske u Schengenu, rekao je u srijedu ministar vanjskih poslova Jacek Czaputowicz nakon sastanka s hrvatskom kolegicom kojim je počeo službeni posjet Zagrebu.

»Nadam se da će sljedeći put kada dođem u Zagreb taj dolazak biti u schengenskom režimu«, rekao je poljski gost nakon sastanka s ministricom vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović Burić.

Gospodarska i suradnja u obrani, budućnost Europske unije s obzirom na Brexit, višegodišnji proračun EU, suradnja u infrastrukturi, digitalizaciji i energetici s naglaskom na Inicijativu tri mora i povezivanje poljskog i hrvatskog LNG terminala bile su teme razgovora šefova diplomacija dviju zemalja koje blisko dijele stajališta u nizu pitanja, napose u sigurnosti i obrani, rekla je ministrica.

»Energetska sigurnost temelj je svake druge sigurnosti«, rekla je ministrica naglasivši da je energetska diverzifikacija u tome ključna.

Diverzifikaciji trebaju pridonijeti LNG terminal na Krku, odnosno poljski LNG terminala u Świnoujśceu na Baltičkom moru koji će se spojiti i uklapaju se u Inicijativu povezivanja tri mora, Jadranskog, Crnog i Baltika.

»To može biti kralješnica gospodarstva« koja će potaknuti različite oblike gospodarske suradnje, rekao je Czaputowicz.

Pozdravili su gospodarsku suradnju dviju zemalja koja u ovom trenutku prelazi milijardu i sto milijuna eura.

Međutim, »postoji puno veći potencijal«, rekao je ministar Czaputowicz.

»Poljski investitori su vrlo zainteresirani za ulaganja u Hrvatsku, a i mi smo otvoreni« za ulaganja hrvatskih gospodarstvenika, dodao je.

Posebno su zadovoljni turističkim segmentom gospodarske suradnje.

Poljaci su četvrti po brojnosti gosti, rekla je ministrica, a njezin poljski kolega izvijestio da je njih milijun lani turistički posjetilo Hrvatsku.

Hrvatsko predsjedanje EU u 2020.

Hrvatska će predsjedati EU-om u prvoj polovici 2020. u iznimno osjetljivom i važnom razdoblju za Europsku uniju nakon izbora za Europski parlament i u vrijeme kada će se pregovarati o europskom proračunu, rekao je poljski šef diplomacije.

Hrvatska je Poljskoj važan partner u pitanju proširenja i »Drago nam je da je to pitanje« jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja, rekao je.

Poljska ove godine predsjeda Berlinskim procesom, diplomatskom inicijativom za dalje proširenje EU-a. Nedavno je završen ministarski sastanak u Varšavi, a ove godine održat će se na tu temu i sastanak u Poznańu.

Proširenje EU i Istočno partnerstvo nije pitanje samo sigurnosti, već i gospodarskih postignuća, rekao je.
Početkom ove godine Hrvatska i Poljska potpisale su sporazum o obrambenoj suradnji. Na sastanku je poljski ministar vanjskih poslova zahvalio Hrvatskoj za sudjelovanje 80 hrvatskih vojnika u NATO-ovoj aktivnosti Ojačane prednje priustnosti u Poljskoj.

Dvije su zemlje na obilježavanju 70. godišnjice NATO-a u Washingtonu odaslale poruku o važnosti članstva u tom savezu, rekla je ministrica.

U vremenu sve većih sigurnosti izazova trebamo uložiti sve napore da se transatlantsko savezništvo ne samo održi nego i razvije, rekla je Pejčinović Burić.