SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SIROMAŠTVO
 
Pola miliona stanovnika Srbije živi u apsolutnom siromaštvu
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 17.10.2018. - 19:51:42
BEOGRAD - Da je deo Evropske unije, Srbija bi bila njena najsiromašnija članica.

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva dočekujemo sa pola miliona stanovnika koji žive u apsolutnom siromaštvu, a svaki četvrti stanovnik je u riziku od siromaštva.
Posebno zabrinjava činjenica da je među najsiromašnijima četiri stotine hiljada dece. 

Prema podacima Evropske mreže protiv siromaštva, u porastu je i siromaštvo zaposlenih i starih. 

Širom Srbije u narodnim kuhinjama delili su se besplatni obroci. 

Stanovništvo Srbije spada u najstarija u svetu - prosečna starost je skoro 43 godine, a 2016. godine svaki peti stanovnik ili stanovnica Srbije je imao ili imala bar 65 godina.

Iako penzije štite od siromaštva, često nisu dovoljne za dostojanstven život. Bez "socijalnih transfera" novca od jednih drugima, i bez penzija, stopa rizika od siromaštva kod starijih iznosila čak 82,3 odsto, a kod stanovništva mlađeg od 65 godina 48,7 procenata.

Gotovo polovina građana Srbije koji imaju bar 75 godina, uskraćena je u zadovoljavanju materijalnih potreba, što je znatno veći procenat nego u EU.

Materijalna uskraćenost je "nemogućnost pojedinaca ili domaćinstava da, usled nedostatka sredstava, priušte osnovna dobra ili usluge tipične u njihovom društvu u datom periodu".

I dok se u EU stopa materijalne uskraćenosti stanovništva, a posebno žena, smanjuje sa starošću, u Srbiji se povećava, ukazuje Evropska mreža protiv siromaštva - Srbija.

Tako više od četvrtine građana Srbije starijih od 65 godina, ne može da kupi po dva para obuće u sezoni, a trećina ni da zameni iznošenu odeću.

Nezaposleno stanovništvo je izloženo visokim rizicima od siromaštva (48 odsto), znatno višim od proseka za opštu populaciju (25,5 odsto).

Visoka nezaposlenost pogađa mlade, posebno mlade žene, niže obrazovano stanovništvo i pripadnike ranjivih grupa - Rome, osobe s invaliditetom i druge.

U porastu je čak i siromaštvo zaposlenih, a posebno samozaposlenih osoba kod kojih je stopa rizika od finansijskog siromaštva trostruko viša (32,4 odsto), nego kod onih koji su formalno zaposleni kod poslodavaca (9,0 odsto).