DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
STEČAJ
 
Pokrenut prethodni postupak za utvrđivanje pretpostavki za stečaj Tehnike
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 06.03.2018. - 12:45:30
ZAGREB - Trgovački sud u Zagrebu pokrenuo je prethodni postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad zagrebačkim građevinskim poduzećem Tehnika, prema prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka koji je podnijelo Zagorje Tehnobeton, izvijestila je u utorak Tehnika.

Tehnika u svojoj objavi tvrdi da je prijedlog za pokretanje stečajnog postupka neosnovan te kako je "uvjerena da će tijekom postupka biti dokazano da ne postoje zakonski razlozi za vođenje postupka i da će prijedlog kao neosnovan biti odbijen".

Zagorje Tehnobeton u svom prijedlogu navodi da ima tražbinu prema Tehnici u iznosu od 33,4 milijuna kuna, uvećanu za zakonsku zateznu kamatu. Ističe i kako kod Tehnike postoji stečajni razlog prezaduženosti, jer mu je imovina manja od postojećih obveza.

Tehnika je, pak, već ranije, još sredinom veljače, ocijenila da je prijedlog za pokretanjem stečajnog postupka nad njom, koji je podnijelo Zagorje Tehnobeton, neosnovan. Tada je istaknula da Zagorje Tehnobeton nije vjerovnik Tehnike, jer nema pravomoćno utvrđeno bilo kakvo potraživanje prema toj kompaniji.

Tehnika je u 2017. poslovala s gubitkom od 141,8 milijuna kuna, u odnosu na 926 milijuna kuna neto dobiti ostvarene godinu ranije, a na negativan rezultat poslovanja posebno je utjecao otpis potraživanja od društava u sustavu koncerna Agrokor.