SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRESLAGIVANJE
 
Podravka još daleko od Atlantic Grupe, o Agrokoru da ne govorimo
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 25.04.2015. - 11:28:31
KOLUMNA – Podravka je ovog tjedna objavila dvije važne poslovne informacije.
Početkom tjedna objavila je preuzimanje ljubljanskog Žita, čime je okončano višemjesečno pregovaranje. Pomalo iznenađujuće, Podravka se upustila u ovo preuzimanje, s obzirom na to da je prije godinu dana odlučila napustiti vlastito pekarsko poslovanje.

Ipak, to je značajan posao za Podravku jer će i Slovenija postati jedno od najznačajnijih tržišta hrvatske tvrtke. Osim toga, ovim preuzimanjem otvara se mogućnost daljnje konsolidacije pekarskog biznisa u regiji te prodaje proizvoda Žita kroz Podravkinu prodajno-distributivnu mrežu u više od 20 zemalja svijeta.

Kako je najavio predsjednik uprave Podravke Zvonimir Mršić, cilj kompanije je ostvarivanje godišnjeg prihoda od pet milijardi kuna. Preuzimanjem Žita ukupni prihod već bi ove godine trebao iznositi oko 4,5 milijarde kuna.

Mršić je vjerojatno svjestan činjenice da mu preostaje još dosta posla kako bi mogao parirati Atlantic Grupi, a da ne govorimo o Agrokoru kao najvećem proizvođaču hrane u ovom dijelu Europe. Brojke jasno govore: Atlanticov prihod već je prošle godine iznosio 5,1 milijardu kuna, a za pretpostaviti je da će ove godine, nakon nedavnog otvorenja novog pogona u Novoj Gradišci, prihod dodatno rasti.

I dok je u srednjem roku možda i moguće očekivati da bi Podravka mogla parirati Atlanticu prema visini prihoda, u odnosu na Agrokor, Podravka je „sitna riba“. Nakon nedavnog preuzimanja Mercatora, Agrokorov prihod trebao bi iznositi oko sedam milijardi eura.

Druga važna informacija ovog tjedna bila je najava dokapitalizacije Podravke i realizacija modela radničkog dioničarstva (ESOP).  To je tema koja se u poslovnim krugovima spominje već gotovo dvije godine. Utjecaj države u vlasničkoj strukturi trebao bi pasti na račun prije svega mirovinskih fondova. Dvojbe izaziva najava uprave da je u interesu kompanije povjećanje udjela radnika u vlasničkoj strukturi. Neki će reći da je i to predizborni potez SDP-a, čiji kadrovi kontroliraju Podravku već 3,5 godine, no u svakom slučaju može se pretpostaviti da će radnici pokazati interes za sudjelovanjem u dokapitalizaciji.

Mršić najavljuje kako ćemo uskoro vidjeti nove akvizicije Podravke, iako je pravo pitanje što je uopće ostalo zanimljivo na tržištu regije. Moglo bi se ispostaviti da je višegodišnje čekanje (djelomično) uzrokovano i čišćenjem vlastite sredine koštalo Podravku nepovratnog zaostajanja.

Ostaje činjenica da je Belupo najzdraviji dio kompanije i da bi, želi li parirati Atlantic Grupi i Mid Europa Partnersu, koji je nedavno preuzeo Imlek, Bambi i Knjaz Miloš, Mršić trebao znatno podići profitabilnost segmenta hrane i pića.

Prevedeno, pred ovom ili nekom budućom Podravkinom upravom ostalo je još dosta posla, a imamo li u vidu očekivanu promjenu vlasti u Hrvatskoj, jasno je da će opet doći do pretumbavanja rukovodećih kadrova, što može usporiti čitav taj proces.