SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SUĐENJE
 
Počelo suđenje bivšem predsjedniku Anbanga
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 28.03.2018. - 13:08:25
ŠANGAJ - U Šangaju je danas počelo suđenje bivšem direktoru kineske osiguravajuće grupacije Anbang, koja je vlasnik njujorškog hotela Waldorf Astoria, po osnovu optužbi za prevaru i zloupotrebu položaja radi sjecanja osobne koristi.

Sud je protiv osnivača i bivšeg predsjednika Anbanga, Wua Xiaohueia, pokrenuo postupak zbog optužbi da je na nepropisan način pribavio više milijardi dolara od investitora i potom ta sredstva iskoristio za investicije, otplatu dugova i osobnu korist, prenose svjetski mediji.

Regulator osiguranja nedavno je poručio kako je odluka o stavljanju Anbang pod vladin nadzor donesena "nezakonitih poslova upravljanja i operacija" koje bi mogla "ugroziti" njenu sposobnost da nastavi poslovanje. Nije specificirano o kojim se aktivnostima radi.

Nadzor nad tvrtkom uslijedio je nakon istrage koja traje od lipnja prošle godine, navodi se u priopćenju. Tada je predsjednik kompanije Wu izvještavao da su ga vlasti uhitile.

Regulator je rekao da operacije tvrtke ostaju "stabilne" i da će ostati privatna tvrtka. Privremeno preuzimanje poslovanja provedeno je radi zaštite interesa potrošača i šire javnosti.

Kompanija je osnovana 2004. godine no posljednjih je godina bila u agresivnoj ekspanziji tijekom koje je potrošila nevjerojatnih 20 milijardi dolara.