SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DOGAĐAJI
 
Po četvrti put Rimski dani u Vinkovcima
Autor/izvor: Miroslav Flego
Datum objave: 05.05.2016. - 19:53:00
Zadnja izmjena: 05.05.2016. - 20:28:15
VINKOVCI - Vinkovčani se ponose svojom poviješću dugom 8.300 godina po čemu je grad na Bosutu najstariji europski grad jer se u njemu kontinuirano živi 8 300 godina, i tu činjenicu žele podijeliti s drugima pa velike napore ulažu u osmišljavanje turističke ponude.
Jedna od njih je i manifestacija Rimski dani u Vinkovcima kojom se oživljavaju sjećanja na Coloniae Aureliae Cibalae, kako su se Vinkovci zvali u rimska vremena, što će se po četvrti put odigrati od 13. do 20. svibnja na više lokacija u gradu. Ovogodišnji Rimski dani u Vinkovcima koje organiziraju Turistička zajednica grada Vinkovaca i vinkovački Gradski muzej, održavaju se na temu i pod geslom "In hoc signo vinces" (U ovom ćeš znaku pobijediti) i vezana je za obljetnicu velike bitke Konstantina i Licinija što se odigrala 316. godine u okolici današnjih Vinkovaca, tada važnog raskrižja trgovačkih puteva Rimskog carstva, a sve kroz predstavljanje onodobnih proizvoda na sajmu, radionice i igrokaze.

Organizatori kažu kako je cilj manifestacije uključiti što više građana u događanja u gradu tijekom Rimskih dana kroz kuharske i keramičarske
radionice, izložbe, igrokaze i slično, prezentirati Vinkovce kao grad bogatog naslijeđa iz rimskih vremena koji danas, kroz ovakva događanja, privlači posjetitelje različitih uzrasta i interesa. Mnoge će zacijelo privući radionica rimske kuhinje gdje će se pripremati jela prema izvornim rimskim receptima prikupljenima u "Olivijinoj cibalitanskoj kuharici" što ju je prije nekoliko godina objavio vinkovački Gradski muzej.

Održat će se veliki defile svih sudionika gdje će se u dvokolici provesti carevi rođeni u Vinkovcima uz pratnju legionara, gladijatora, žonglera, mališana, a nakon pozdrava carevima svih sudionika, vještine će pokazati gladijatori Sportske udruge Gaz iz Trilja i skupina vinkovačkih gladijatora te žongleri i vrsni cirkusanti Triko Circus Teatra iz Zagreba.

Posebna atrakcija će biti antički nogomet što će se odigrati u improviziranoj areni. Posljednjeg dana prisjećanja na vinkovačke rimske dane, održava se Festival zanatskog piva – Sabaiarius gdje će se moći kušati vrsna piva hrvatskih i stranih craft pivara, a posebna atrakcija će biti predstavljanje prvog vinkovačkog proizvođača zanatskog piva.