SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PORUKE
 
Plenković: Zemlje članice EU-a imaju slična stajališta o odnosima s Kinom, ali različitu optiku
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 22.03.2019. - 19:53:05
BRUXELLES - Zemlje članice EU-a imaju vrlo slična stajališta o odnosima s Kinom, ali male članice poput Hrvatske imaju različitu optiku od velikih članica, izjavio je u petak u Bruxellesu hrvatski predsjednik Andrej Plenković.

Odnosi s Kinom bili su jedna od glavnih tema dvodnevnog summita EU-a, koji je završio u petak, ali koja je bila potpuno zasjenjena situacijom oko Brexita. Rasprava je održana u okviru priprema za summit EU-Kina, 9. travnja u Bruxellesu, a dva dana poslije, 11. i 12. travnja održava se summit 16 plus 1 u Dubrovniku. Kineski predsjednik će prije summita posjetiti Italiju, a najavljuju se sastanci s nekoliko europskih čelnika.

"Imali smo otvoreno raspravu i rekao bih da su naše pozicije vrlo slične, ali optika je drukčija", rekao je Plenković novinarima.

Plenković je rekao da je svoje europske čelnike upoznao s pripremama za summit Kine i zemalja srednje i istočne Europe i Kine (16 plus 1) u Dubrovniku. Kineski premijer Li Keqiang dolazi na taj summit s 400 gospodarstvenika. 

Plenković kaže da je format 16 plus 1 omogućio manjim zemljama da grade i razvijaju odnose s Kinom. Istaknuo je da je najbitnije da 16 plus 1 funkcionira i da je komplementarno politici Europske unije prema Kini.

Dodaje da se sve članice EU-a zauzimaju za poslovanje pod jednakim uvjetima, za poštovanje procedura, otvorenost tržišta, nediskriminaciju.

"Iza svih tih načela stoje sve članice EU-a, tu nema nikakve dileme. Međutim, ono što je bitno, a to sam naglasio našim partnerima, naročito iz velikih članica, da postoji različita optika", kaže Plenković dodajući da je on u zadnje dvije i pol godine koliko je premijer imao pet bilateralnih susreta s kineskim premijerom.

"Da ne postoji ovaj format 16 plus 1, moja je skromna procjena gledajući statistiku ranijih susreta, ako izuzmemo ovaj format, da bi se se to dogodilo u nekih 40 godina. Taj je format zemljama naše veličine dao priliku da gradimo odnose s Kinom, koja se otvorila i koja odnedavno ne stavlja više naglasak samo na izvoz nego želi uvoziti, kupovati naše proizvode i usluge", rekao je Plenković.

"U tom kontekstu važno je ovo što radimo sada u Dubrovniku kao i posjet premijera Li Keqiang Zagrebu. Važno je da nas razumiju jer nije isto biti njemačka kancelarka, francuski predsjednik, premijer Italije ili Velike Britanije ili dolaziti iz zemalja naše veličine. Zato je taj format važan, ima dodanu vrijednost i mislim da to dijele svi čelnici srednje i istočne Europe", dodao je.

Istaknuo je važnost izgradnje Pelješkog mosta, koji se gradi uz pomoć europskih sredstava, a posao je na natječaju dobila kineska kompanija.

"To će nam ostati trajan spomen jedne jedinstvene situacije, gdje spajamo naš teritorij, imamo europska sredstva i jedno novo partnerstvo s Kinom. Možemo reći da nam se tu stjecajem okolnosti poklopilo niz elemenata, koji su bitni za naš ekonomski razvoj i rast", rekao je Plenković.