SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
PREMIJER
 
Plenković o rejtingu: Ovo je signal da moramo nastaviti s reformama
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 23.03.2019. - 08:45:50
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković komentirao je podizanje kreditnog rejtinga Hrvatske iz "smeća" u investicijski.

Kaže da je procjena S&P-a rezimirala ono što govori kontinuirano i što su ciljevi i smjer i postignuća Vlade.

"Osigurali smo stabilnost institucija u Hrvatskoj, osigurali potrebno vrijeme za reformske pothvate kao što su strukturne reforme i fiskalna konsolidacija, to su prepoznali i analitičari S&P-a i poslali nam poruku da idemo u dobrom smjeru.

"Ovo je signal da moramo nastaviti sa strukturnim reformama, poreznim rasterećenjem, mirovinskom reformom, čitav paket aktivnosti Vlade omogućio je da se po ovoj agenciji vratimo u investicijski rejting. To je odlična vijest za Hrvatsku i gospodarstvo, širi se potencijalni krug investitora, ovo je poticaj za Vladu da nastavimo putem koji smo ostvarili do sada i da to bolje prepoznaju građani.

Istaknuo je kako su oni koji su pratili situaciju vezanu za Agrokor sada odaju priznanje Hrvatskoj na način kako je reagirala na najveći sistemski rizik za gospodarstvo.

"Što se tiče Uljanika pokazuje se da oni u ovom trenutku procjenjuju da načinom kako smo se konsolidirali i kako je porasla otpornost Hrvatske na krizne situacije, a isplata jamstva je krizna situacija, mi smo to napravili bez rebalansa proračuna i škara jer smo bili fiskalno konsolidirani", kaže premijer.

Dodaje da su izgledi proglašeni stabilnima i agencija će dalje pratiti na koji način nastavljamo s reformama. Misli da situaciju u Uljaniku, neće utjecati na rejting, a i dodaje kako će se odluke o Uljaniku donositi na temelju svih mogućih reprekusija.