SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KRITIKE
 
Petrović: Nedovoljno urađeno u racionalizaciji javnog sektora
Autor/izvor: SEEbiz / B92
Datum objave: 07.03.2017. - 15:35:06
KOPAONIK - Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović replicirao je ministru finansija Dušanu Vujoviću na konstataciju da Srbija svakog dana postiže sve bolje rezultate.

Petrović je u svom izlaganju na Kopaonik biznis forumu kazao da se u racionalizaciji u javnom sektoru u prethodne dve godine nije postiglo ni blizu dovoljno i dodao da je "to ono gde se na rashodnoj strani nije postiglo svakim danom sve bolje".

Petrović je time očigledno aludirao na deo Vujovićevog obraćanja koji je pre toga obrazlažući psotignute rezultate kazao da "kao u onom filmu, Srbija svake godine u svakom pogledu postiže sve bolje performanse".

Petrović je kazao da je aranžmanom sa MMF bilo planiran odlazak 75.000 ljudi u javnom sektoru. "Mi smo odmah rekli da to nije ni opravdano ni moguće. Sada posle dve godine broj je smanjen za 17.000. Otišlo je 24.000 stalno zaposlenih, ali se po ugovorima o delu broj povećao za 7.000", kaže Petrović.

"Izgleda da nije ni moglo više da se učini, bilo je linearno i po osnovu penzionisanja, dakle odlaze u penziju, a svaki peti se zamenjivao. To nije stvarna reforma i to je i kontraproduktivno", naveo je Petrović.

Prema njegovim rečima, reč je o važnoj reformi u državnom sektoru, prosveti, zdravstvu i državnoj administraciji i zahteva da se tačno utvrdi potreba za zaposlenima, šta bi radili, kakve usluge bi se davale i onda se odredi broj zaposlenih, a ne da se na silu smanjuje.

"Srbija je često postizala smanjenje deficita, ali da nije strukturne reforme rešavala i posle nekoliko vremena se ta stabilnost gubila, i bili bismo opet na početku", podseća Petrović.