SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RAST
 
Petrol: Neto dobit u devet mjeseci porasla 16%
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 16.11.2019. - 10:43:37
LJUBLJANA - U prvih devet mjeseci, grupa Petrol povećala je neto dobit za 16 posto, na 80,1 milijun eura. 

"Grupa uspješno slijedi svoje ciljeve", napisao je Petrol, osiguravajući da posao ide nesmetano unatoč ranom odlasku iz uprave.

Prihodi od prodaje Grupe u komparativnom su razdoblju porasli deset posto, na 4,19 milijardi eura, uglavnom zbog veće prodaje. Grupa je ostvarila 362,6 milijuna eura prilagođene bruto dobiti, odnosno 14 posto više.

Bruto operativna dobit (EBITDA) porasla je za 38 posto, na 170,9 milijuna eura. Ako bi neto učinak financijskih transakcija na trgovanje električnom energijom bio zabilježen u bruto operativnoj dobiti, iznosio bi 152,9 milijuna eura.

Grupa je ostvarila nešto više od polovice EBITDA prodajom naftnih derivata, 19 posto prodajom robe i srodnih usluga, 10 posto prodajom ostalih energenata poput prirodnog plina i električne energije, devet posto prodajom energetskih i ekoloških rješenja, sedam posto prodajom. ukapljenog naftnog plina, a dva posto s proizvodnjom električne energije iz obnovljivih izvora.

Grupa je tijekom tog razdoblja prodala 2,9 milijuna tona naftnih derivata, što je 15 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.