SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PREDVIĐANJA
 
Petrokemija: Rezultati će najviše ovisiti o cijeni plina
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 02.04.2013. - 13:39:36
ZAGREB - Nadzorni odbor Petrokemije razmotrio je revidirane rezultate poslovanja za 2012. godinu.
U tom razdoblju tvrtka je ostvarila ukupne prihode od 3.030,1 milijun kuna te iskazala gubitak u poslovanju od 187,2 milijuna kuna, ili 6,2 posto od ukupnih prihoda. Na godišnjoj razini ukupni prihodi porasli su u odnosu na 2011. godinu 2 posto, a ukupni rashodi veći su za 12,4 posto. Glavninu ovog dispariteta generirao je izraziti rast cijene prirodnog plina.

- Petrokemija  nije u razdoblju od rujna 2011. do rujna 2012. bila obuhvaćena Odlukom Vlade RH o najvišoj razini cijene plina za povlaštene potrošače, a u normativnom dijelu tržišta plina nije imala mogućnost istovremene kupnje od više dobavljača. Stoga je u svom financijskom rezultatu podnijela sav teret izrazitog rasta cijene prirodnog plina, što je imalo značajnog utjecaja na rast troškova i iskazivanje gubitka, istaknula je Uprava Društva.

Sagledavajući poslovnu poziciju tvrtke u 2013. godini rečeno je kako ju karakteriziraju brojni parametri čije je učinke vrlo teško ocijeniti. Prema sadašnjoj tržišnoj situaciji najznačajniji pojedinačni rizik predstavlja rast cijene plina na europskom i lokalnom tržištu, a poslovanje Petrokemije ovisit će u velikoj mjeri i o kretanju cijena mineralnih gnojiva i sirovina za njihovu proizvodnju na svjetskom tržištu.