SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RAST
 
Pet njemačkih ekonomskih instituta predvidjelo smanjenje rasta
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 02.10.2019. - 16:36:47
BERLIN - Pet vodećih njemačkih ekonomskih instituta je u svojoj redovitoj procjeni gospodarskog rasta za tekuću i sljedeću godinu predvidjelo smanjenje gospodarskog rasta, priopćeno je u srijedu u Berlinu.

Dok su svojoj proljetnoj prognozi za 2020. predviđali rast od 1,8 posto, a za tekuću godinu od 0,8 posto, u svojoj najnovijoj, jesenskoj procjeni ekonomisti za sljedeću godinu predviđaju rast od 1,1, a za tekuću 0,5 posto.

U svojoj "Zajedničkoj procjeni", kako se službeno zove izvješće koje se za potrebe savezne vlade izdaje dva puta godišnje, vodećih pet njemačkih ekonomskih instituta kao razlog za smanjena očekivanja navodi smanjenje globalne potražnje te političku nesigurnost uzrokovanu prijetećim nereguliranim brexitom i trgovinskim sukobom između SAD-a i Kine.

Ekonomski stručnjaci govore o "recesiji" njemačke industrije.

"Njemačka industrija se nalazi u fazi recesije koja polako utječe i na uslužni sektor gospodarstva", stoji u priopćenju povodom jesenske procjene.

Činjenicu da se unatoč recesiji industrija nalazi u blagom rastu, stručnjaci pripisuju "dobrom kupovnom raspoloženju" privatnih kućanstava.

Unatoč smanjenim predviđanjima, ekonomski instituti ne predviđaju krizu gospodarstva u nastupajućem razdoblju.

"Ne očekuje se konjunkturna kriza koja bi uzrokovala smanjenje kapaciteta njemačkog gospodarstva", zaključuje se u izvješću koje njemačkoj vladi, između ostalog, služi i za procjene poreznih prihoda.