SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ODSLUŽENJE KAZNE
 
Perković i Mustač uskoro stižu u Hrvatsku
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 05.12.2018. - 13:19:53
ZAGREB - Na Županijski sud u Zagrebu stigla je dokumentacija vezana uz izdržavanje kazne Josipa Perkovića u Hrvatskoj nakon što je u Njemačkoj zajedno sa Zdravkom Mustačem osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu, javlja N1.

To znači da bi Perković i Mustač uskoro trebali stići u Hrvatsku na izdržavanje ostatka kazne.

Dokumentaciju pristiglu iz Njemačke sada hrvatsko pravosuđe mora priznati i izvanraspravno vijeće Županjskog suda u Zagrebu mora odlučiti koliko će Perković provesti u zatvoru, jer u Hrvatskoj ne postoji kazna doživotnog zatvora.
Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo ranije je izjavio da će se kazna izrečena presudom u Njemačkoj preobličiti i da ona u RH ne može biti veća od od 15 godina.
"U dokumentu koji su dobili Perković i Mustač stoji da kazna istječe nakon 15 godina, to je negdje 20. siječnja 2028. Ta prilogodba će biti relativno jednostavna jer hrvatski sud ne može izreći strožu kaznu nego njemački", kazao je ranije Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo.
Odluku o kazni za Perkovića tako će donijeti izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu, a za Mustača Županijskog suda u Velikoj Gorici, kazao je glasnogovornik zagrebačkog suda Krešimir Devčić.
"Sada treba u toj šumi različitih pravnih propisa u Njemačkoj i Hrvatskoj pronaći pravu mjeru da kazna odgovara izrečenoj u Njemačkoj, a da od nje ne bude stroža. Postoji i druga ideja da se osim doživotne primijeni naša najstroža, a to je 40 godina, što znači da bi na uvjetnu slobodu mogli tek nakon 20, čime bi bili u lošijoj poziciji nego u Njemačkoj", rekao je Nobilo za Hinu i dodao da bi u Hrvatsku mogli doći u siječnju.
Ponovio je i da se obrana unatoč svemu nada da će njemačku presudu ukinuti Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu.
Nakon što dođu u Hrvatsku Perković i Mustač isprva će biti smješteni u zagrebačkom Remetincu, a nakon procjene će biti raspoređeni u neku od kaznionica.