SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KRITIKE
 
Peking kritizira Pompeove prijetnje zbog Huaweija
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.02.2019. - 13:13:34
PEKING - Kina je u utorak osudila "neutemeljene" optužbe SAD-a protiv kineskog telekomunikacijskog diva Huaweija, koje je iznio američki državni tajnik Mike Pompeo tijekom posjeta Mađarskoj.

Huawei je drugi svjetski proizvođač pametnih telefona i lider u telekomunikacijskoj opremi.

Washington ga optužuje da bi mogao špijunirati za Peking i nastoji uvjeriti što je više moguće zemalja, posebice na Zapadu, da ne koriste njegovu opremu.

"SAD već neko vrijeme ne štedi napora i beskrupulozno izmišlja sve vrste neutemeljenih optužbi", rekla je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying.

"A sada ide sve do toga da otvoreno prijeti i želi izazvati razdor u odnosima između Kine i drugih zemalja", kazala je na konferenciji za novinare.

Pompeo je u ponedjeljak u Mađarskoj spomenuo nedavno sklopljeni sporazum između Huaweija i Budimpešte o razvoju 5G mreže u toj zemlji.

"Ako se postavi oprema ondje gdje imamo važne američke sustave, teže nam je surađivati" s tim zemljama, rekao je.

Pompeo je to izjavio manje od tjedan dana nakon europske turneje visokih američkih dužnosnika koji su zatražili od europskih vlada da ne koriste opremu za 5G tog kineskog diva.

Prošle godine više zemalja, uključujući Australiju, Novi Zeland i SAD, zabranilo je Huaweiju da sudjeluje u razvoju 5G mreže na njihovu teritoriju. Britanski mobilni operater BT objavio je u prosincu da će povući njegovu opremu iz mreža 3G i 4G koje su već u funkciji.

Huawei odbacuje sve optužbe.