SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTPORE
 
Pčelarima isplaćeno 14,1 milijun kuna
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.10.2017. - 12:53:52
ZAGREB - Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je pčelarima 14,1 milijun kuna potpora za ovu godinu, a kroz šest mjera u sektoru pčelarstva potpore je primilo više od 3.400 korisnika, izvijestili su u petak iz Ministarstva poljoprivrede.

Kako se navodi u priopćenju, potporu je primilo 1.026 korisnika mjere "Tehnička pomoć pčelarima i organizacijama pčelara", 2.197 korisnika mjere "Suzbijanje štetnika i bolesti pčela, naročito varooze", 88 korisnika mjere "Racionalizacija troškova selećeg pčelarenja", 60 korisnika "Mjere za potporu laboratorija za analizu pčelinjih proizvoda", 42 korisnika mjere "Obnavljanje pčelinjeg fonda" i jedan korisnik mjere "Suradnja sa specijaliziranim tijelima za provedbu programa primijenjenih istraživanja u području pčelarstva i pčelinjih proizvoda".

"Broj pčelara i pčelinjih zajednica povećava se iz godine u godinu, a zabilježeno je i da se sve više mladih ljudi odlučuje za pčelarstvo kao osnovni izvor prihoda", izjavio je u priopćenju ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Dodao je i kako su hrvatski pčelari dobro organizirani i zajedno posjeduju veliko znanje i iskustvo te kako o kvaliteti domaćeg meda nije potrebno puno govoriti.

"Zna se da je naš med nadaleko najbolji i najkvalitetniji, a povećanje izvoza i potražnje za našim medom izvan naših granica dovoljna je potvrda toj izjavi", istaknuo je Tolušić.

Iz Ministarstva podsjećaju kako Nacionalni pčelarski program 2017.-2019. predviđa 2,5 milijuna eura godišnje potpore pčelarima kroz različite mjere.

Mjere su donesene temeljem iskustva korištenja sličnog programa u prethodnom razdoblju i u potpunosti su u službi pčelara.

Financiranjem pčelara kroz Nacionalni pčelarski program ostvaruje se nekoliko ciljeva - od poboljšanja tehničkih uvjeta pčelarenja, brige za zdravlje i vitalnost pčelinjih zajednica, sigurnosti, kvalitete i pozicioniranja pčelinjih proizvoda pa sve do primijenjenih istraživanja koja su nužna za suočavanje s izazovima koji su pred pčelarima.