SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
APARTMANI
 
Pariz postrožio kažnjavanje iznajmljivača apartmana
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 23.08.2018. - 15:39:38
PARIZ - Pariške gradske vlasti odrezale su ove godine više od 1,3 milijuna eura novčanih kazni za nezakonito iznamljivanje apartmana putem Airbnb-a i ostalih internetskih agencija, znatno više nego prošle godine, kako bi suzbile takvu praksu u uvjetima zaoštravanja krize stanovanja, pišu francuski mediji.

"Iznos kazni znatno je povećan jer smo odlučili pojačati inspekcije. Želimo suzbiti takvu praksu", izjavio je za RTL Radio Ian Brossat, pomoćnik za stanovanje u pariškoj gradskoj upravi a prenosi France24 u suradnji s Reutersom.

Po njegovim je navodima do 15. kolovoza odrezano ukupno 1,38 milijuna eura kazni, u odnosu na 1,32 milijuna eura u cijeloj 2017.
Kršenje gradskih propisa o najmu utvrđeno je u slučaju oko 111 nekretnina, uz prosječnu visinu novčane kazne od nešto više od 12 tisuća eura, prema podacima objavljenim na web stranicama RTL-a.

"Suci su oštriji, kazne su im strože, jer smatraju da su se iznajmljivači u međuvremenu upoznali s propisima", rekao je Brossat.
Pariz i ostali gradovi širom svijeta postrožili su regulativu za poslovanje Airbnb-ja, potaknuti pritužbama hotelijera i stanovnika koji smatraju da najam potpiruje špekulacije sa cijenama nekretnina.

Da bi riješili taj problem, u Parizu su okupili tim od 30 stručnjaka.

"(Regulativa) sve više odvraća od takve prakse, posebno zato što iznajmljivači u principu imaju više nekretnina. U pojedinim slučajevima bili smo suočeni s ljudima koji su kupili tri, četiri, pet apartmana, cijele zgrade, pretvarajući ih u prikrivene hotele", objašnjava Brossat.

Izrazio je zadovoljstvo prijedlogom zakona, koji je trenutno na čitanju u parlamentu a predviđa kažnjavanje nepropisnog oglašavanja nekretnina za najam putem Interneta novčanim kaznama u visini do 50.000 eura.

Grad Pariz podnio je u travnju tužbu protiv Airbnb i još dvije slične agencije zbog kontinuiranog oglašavanja najma nekretnina bez službenog registarskog broja. Ukupno je tužbom obuhvaćeno 43 tisuće takvih oglasa.

Pariz spada među najunosnija Airbnb-ova tržišta, s oko 65.000 domova navedenih na njegovim internetskim stranicama. Dodatnih 35.000 oglašava se preko konkurentskih platformi.