SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
BEATIFIKACIJA
 
Papa Franjo beatificirao 124 korejska mučenika
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 16.08.2014. - 08:19:05
SEUL - Papa Franjo osudio je u subotu na velikoj misi na otvorenom u središtu Seula sve veći jaz između bogatih i siromašnih u svijetu, pozivajući ljude u bogatim društvima da imaju sluha za "plač siromašnih" koji ih okružuju.
Papa je tijekom mise beatificirao 124 korejskih mučenika iz 18. i 19. stoljeća koji se po cijenu života nisu željeli odreći kršćanstva. Svi su bili laici, osim jednog svećenika koji je došao iz Kine.

U homiliji pred nekoliko stotina tisuća ljudi, Papa je kazao da bi hrabrost tih mučenika, njihova ljubav prema bližnjemu i odbacivanje rigidnih društvenih struktura trebali biti inspiracija ljudima današnjice.

"Njihov primjer ima mnogo toga za reći nama koji živimo u društvima u kojima, uz golema bogatstva, u tišini raste krajnje siromaštvo; u kojima se na krik siromašnih rijetko obazire i u kojima nas Krist zove da ga volimo i služimo mu brinući se našu braću i sestre u nevolji", rekao je.

To je jedna od glavnih poruka njegova pontifikata. Prošle godine, Papa je u svojem prvom značajnijem djelu kritizirao neobuzdani kapitalizam kao "novu tiraniju", pozivajući svjetske čelnike da se bore protiv siromaštva i jačanja nejednakosti.

Južna Koreja je zahvaljujući brzom gospodarskom razvoju jedna od najbogatijih zemalja svijeta, ali je nejednakost u njoj sve izraženija i gotovo polovica starih ljudi živi u siromaštvu.

Papa je misu služio na platformi ispred glavnog ulaza u carsku palaču, gdje su neki od beatificiranih ubijeni za vrijeme dinastije Joseon.

Tijekom procesije, Papa je zastao da bi molio s obiteljima žrtava nesreće trajekta Sewol, u kojoj je 16. travnja poginulo više od 300 ljudi, većinom školarci.

Papa je spomenuo i podjelu Korejskog poluotoka.

Iako Sjeverna Koreja nije dopustila državljanima da prijeđu granicu kako bi vidjeli Papu, on je Korejce pozvao da se smatraju "jednom obitelji". Nada, kazao je, leži u zajedničkom jeziku koji omogućuje da se teži ujedinjenju jednoga dana "bez pobjednika i pobijeđenih."

Povijest kršćanstva u Koreji jedinstvena je po tome što ga nisu utemeljili europski misionari. Korejski intelektualci čuli su za njega potkraj 18. stoljeća kroz literaturu koja je u zemlju stigla iz Kine i razvili vlastitu zajednicu.

Katolička Crkva u Južnoj Koreji brzo se širi. U zadnjih 25 godina udvostručila se na gotovo 11 posto stanovništva. Svake godine pristupi joj 100.000 ljudi.