DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
PROBLEMI
 
Palladio Finanziaria zbog Hrvatske možda odustane od kupovine Cimosa
Autor/izvor: SEEbiz / Dnevnik
Datum objave: 11.01.2017. - 09:41:37
LJUBLJANA - Za uspješni završetak privatizacije Cimosa ispunjeni su svi uslovi osim jednog, ali ključnog. 

To je vansudski sporazum sa Hrvatskom agencijom za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB), koja je protiv Cimosa podnijela tužbu kojom, uključujući kamate, od koparske kompanije traži oko 57 miliona eura, iozvještava ljubljanski Dnevnik. 

Prema neslužbenim informacijama Hrvati su odbili dvije ponude za poravnanje. U prvoj su potencijalni kupci iz talijanske kompanije Palladio Finanziaria hrvatskoj agenciji, bez obzira na ishod tužbe, ponudili 3,2 milijuna eura neposredne isplate. U drugoj ponudi Talijani su Hrvatima ponudili da postanu 40-postotni vlasnici hrvatskog dijela Cimosa. Osim toga, Talijani su spremni hrvatskom dijelu Cimosa i dalje osiguravati narudžbe, a plate zaposlenim ne bi smanjivali. Uzimajući u obzir indirektne efekte, kao što su razni porezi i dobit hrvatskih dobavljača Cimosu, dobit druge ponude za hrvatsku ekonomiju bila bi oko 45 miliona eura. Krajnji rok za njeno prihvatanje je istekao krajem decembra prošle godine, ali Hrvati ovu ponudu nisu prihvatili. 

Zato je jedina preostala opcija, koja je ostala na raspolaganju, da Slovenija ugovorno jamči isplatu naknade u slučaju da je hrvatski sud presudio u korist lokalnih agencija za osiguranje depozita i spasavanje banaka. Kako se nezvanično saznaje, i hrvatska i slovenska strana u sporu pribavile su pravna mišljenja, koja su međusobno kontradiktorna. Dok su Hrvati uvjereni da imaju dovoljno mogućnosti da tužbu dobiju, u Cimosu vjeruju drugačije. Poznavalac situacije, koji je želio ostati anoniman, rekao je da obje strane imaju opravdane argumente za svoje stavove. 

Na pitanje hoće li slovenska država holdingu Palladio Finanziaria jamčiti za plaćanje obaveza ako Cimos u Hrvatskoj izgubi parnicu, u DUTB-u i SDH su odgovorili da su u toku aktivnosti za ispunjenje dogovorenih uvjeta za završetak transakcije. Zbog mogućeg utjecaja na uspješnost procesa prodaje, nisu spremni za daljnje komentare. 
Rok koji je holding Palladio Finanziaria postavio Republici Sloveniji da pruži potrebne garancije ističe krajem siječnja. Ako garancija za plaćanje potencijalnih hrvatskih obaveza ne bude, a Hrvati se ne predomisle u posljednji čas i ne prihvate nagodbu, Palladio Finanziaria će odsutati od kupovine Cimosa. To bi značilo da bi kompanija teško izbjegla stečaj. U isto vrijeme, to bi značilo da bi u stečaju završio i hrvatski dio Cimosa. 

Podsjetimo, za kupovinu Cimosa Palladio Finanziaria nudi simboličnu cijenu otkupa u iznosu od 100.000 dolara, ali namjerava preuzeti Cimosove dugove.