SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TREND
 
Pala vrijednost građevinskih radova u Crnoj Gori
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 13.11.2018. - 16:57:29
PODGORICA - Vrijednost građevinskih radova u trećem kvartalu manja je 9,6 odsto u odnosu na prethodni, pokazuju podaci Monstata.

"Vrijednost građevinskih radova veća je 16,7 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine", navodi se u saopštenju.

Efektivni sati ostvareni na gradilištima u trećem kvartalu manji su 5,8 odsto u odnosu na prethodni, dok su 5,2 odsto veći u odnosu na isti period prošle godine.

Istraživanjem su, kako su objasnili statističari, obuhvaćena preduzeća sa pet i više zaposlenih iz oblasti građevinarstva, kao i jedinice u sastavu koje obavljaju građevinske radove.

"Kvartalno istraživanje o građevinskoj aktivnosti obračunava se na bazi uzorka u koji su uključena sva velika i srednja preduzeća, dok su mala izabrana metodom slučajnog uzorka", naveli su iz Monstata.

Vrijednost građevinskih radova uključuje troškove materijala, rada i rušenja, pripremu terena, troškove instalacija, opšte troškove i profit. U vrijednost nijesu uključeni troškovi nabavke zemljišta, projektovanja, nadzora i poreza na dodatu vrijednost (PDV).

Podaci o vrijednosti obavljenih radova odnose se na radove izvedene u izvještajnom periodu na završenim i nezavršenim građevinama.