SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OPOZICIJA
 
Pajtić: Opozicija blizu odluke da zajedno izađe na izbore
Autor/izvor: SEEbiz / Radio Slobodna Evropa
Datum objave: 19.01.2016. - 20:46:53
BEOGRAD - Opozicija je blizu odluke da zajedno izađe na vanredne parlamentarne izbore, izjavio je lider Demokratske stranke Bojan Pajtić u utorak nakon dvoipočasovnog razgovora predstavnika dvadesetak proevropskih stranaka i dva sindikata.

Složni su u želji da poraze režim Aleksandra Vučića, ali još uvek bez odluke o koalicionom nastupu na vanrednim parlamentarnim izborima.

"Model izlaska na izbore biće dogovoren na narednom sastanku u narednih nekoliko dana. Veoma smo blizu ideje da nastupimo zajedno na izborima", rekao je lider Demokratske stranke Bojan Pajtić.

Pajtić je nakon sastanka opozicije, kojem su prisustvovali predstavnici partija, pokreta i sindikata, rekao da su se okupili da bi porazili režim Aleksandra Vučića.

"Okupili smo se da bismo smenili režim Aleksandra Vučića. Srbija danas ima nedemokratsku, autoritarnu i nasilnu vlast koja svakoga dan nanosi štetu građanima i prioritet svih učesnika sastanka jeste da se ta vlast na izborima smeni, pri čemu se svi predstavnici stranaka obavezuju da neće ulaziti u koalicije nakon izbora sa onima koju tu i takvu vlast čine", rekao je Pajtić novinarima čitajući zajedničko saopštenje nakon sastanka.

Svi učesnici sastanka, dodao je, insistiraće da se obezbede fer i pošteni izbori na kojima će "građani glasati bez pritiska, a nakon kampanje u kojoj će svi učesnici biti ravnomerno zastupljeni u medijima".

Dogovoreno je i da se formira telo koje će politički i operativno koordinisati zajedničke aktivnosti stranaka, pokreta i sindikata koji su učestvovali na sastanku. Učesnici sastanka će uspostaviti saradnju i koordinaciju opozicionih aktivnosti u parlamentima svih nivoa vlasti, medijima i "u svim slučajevima kad je to od koristi za građane".
Među učesnicima sastanka u centrali Demokratske stranke, koji je inicirao Pajtić, prisustvovali su i lideri SDS-a Boris Tadić, LDP-a Čedomir Jovanović, predsednik Nove stranke Zoran Živković.

Na opasku novinara da nije došao lider LSV-a Nenad Čanak Pajtić je rekao da on nije došao, ali da je svakako predstavljen u savezu preko Tadića i Jovanovića. Objasnio je je ranije tokom dana razgovarao sa liderom pokreta "Dosta je bilo" Sašom Radulovićem, koji, kako je rekao, "nije želeo da učestvuje sa nekim od učesnika sastanka".
Odmah nakon sastanka reagovala je vladajuća Srpska napredna stranka poručivši liderima opozicije, koji su održali sastanak o nastupu na predstojećim izborima, da će SNS i dalje raditi za dobrobit svih građana Srbije.

"SNS poručuje velikim umovima i mnogobrojnim liderima razjedinjeno-ujedinjene Demokratske stranke, čiju su sposobnost, poštenje i rezultate građani imali prilike da osete na svojoj koži i u svojim novčanicima tokom prethodnih 16 godina - da nastave da pričaju, a mi ćemo da nastavimo da radimo za dobrobit svih građana Srbije, pa i njih, i da se borimo za razvijenu, modernu i uspešnu državu", navodi se u saopštenju SNS-a.
Jedan od lidera nekadašnjeg DOS-a Žarko Korać ne smatra presudnim ujedinjenje svih proevropskih stranaka opozicije. Siguran je da će veći blokovi biti formirani.
"Biti u opoziciji u ovom trenutku faktički znači neprekidno biti kriminalizovan i nemati pristup medijima. U tim uslovima ovo što će opozicija učiniti za ove izbore je odbrambena reakcija. Dakle, ona pokušava da opstane, ali će od toga velike koristi imati i građani jer je politički život u kome ne postoji ozbiljna opozicija nemoguć. Moje je mišljenje da će doći do ujedinjavanja većeg dela opozicije. Stranke koje imaju podršku građana će se ujediniti. Da li će to biti jedna grupacija ili dve, nije presudno u ovom trenutku. Moguće je da će jedna grupacija biti oko Demokratske stranke, a druga oko Čanka, Čedomira Jovanovića i Borisa Tadića."